Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Lösev

CHP’li Başevirgen: ”Tüketicilerin Banka Borcu Son Üç Haftada 125 Milyar Lira Arttı”

CHP’li Başevirgen: ”Tüketicilerin Banka Borcu Son Üç Haftada 125 Milyar Lira Arttı”
21 Ocak 2024 8:29 am
115

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, tüketicilerin bankalara olan borcundaki hızlı artışa dikkat çekti. Bankaların vatandaşlardan alacaklarının yılın ilk haftasında 24,9 milyar lira arttığını belirten Başevirgen, “Bu artışla 2 trilyon 753 milyar liraya çıkan tüketicilerin banka borcu son üç haftada 125 milyar lira arttı” dedi.

Bankaların bireysel kredi ve kredi kartı nedeniyle vatandaşlardan alacakları, yılın ilk haftasında 24,9 milyar lira arttı. Bu artışla 2 trilyon 753 milyar liraya çıkan tüketicilerin banka borcu, son üç haftada 125 milyar lira arttı. Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan alacakları ise 1 milyar liraya yakın artarak 46,3 milyar lirayı buldu.

“BATIK KREDİLER 5 OCAK İTİBARİYLE DE 192 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI”

Kötü ekonomi yönetiminin yurttaşları içinden çıkılmaz bir borç batağına soktuğunu söyleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Bu korkunç tablo her geçen hafta, her geçen gün daha da karanlık bir hal alıyor. Bankaların vadesinde tahsil edemediği için icra takibine aldığı batık krediler 2023 yılının son haftasında alışılmadık bir şekilde 16,3 milyar lira arttı. 191,4 milyar liraya kadar tırmanan batık krediler 5 Ocak itibariyle de 192 milyar liraya çıktı” dedi.

“TÜKETİCİLERİN BANKA BORCU SON ÜÇ HAFTADA 125 MİLYAR LİRA ARTTI”

Vatandaşların borçlarının yılın ilk haftasında da büyüdüğüne dikkat çeken Başevirgen, “Vatandaşların bankalara olan bireysel kredi ve kredi kartı borcu da kredi faizlerindeki yükselişe rağmen büyümesini 2024 yılının ilk haftasında da sürdürdü. Bankaların bireysel kredi ve kredi kartı nedeniyle vatandaşlardan alacakları yılın ilk haftasında 24,9 milyar lira arttı. Bu artışla 2 trilyon 753 milyar liraya çıkan tüketicilerin banka borcu son üç haftada 125 milyar lira arttı” diye konuştu.

“ENFLASYON NEDENİYLE VATANDAŞLAR, FİYATLAR ARTMADAN TÜKETİM TALEPLERİNİ ÖNE ÇEKİYOR”

Başevirgen, vatandaşların enflasyon nedeniyle tüketime hız verdiğini belirterek, “Yüksek faize rağmen, borçlanmadaki bu yüksek artış, yüksek enflasyon beklentisi nedeniyle vatandaşların, fiyatlar daha fazla artmadan tüketim taleplerini öne çekmeye devam ettiklerini gösteriyor. Yılın ilk haftasında tüketici kredilerinin bakiyesinde 3,6 milyar liralık, kredi kartı borç bakiyesinde ise 21,4 milyar liralık artış yaşandı. Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan alacakları ise söz konusu haftada 1 milyar liraya yakın artarak 46,3 milyar oldu” ifadelerini kullandı.

“YURTTAŞLARIN TOKİ’YE DE 59 MİLYAR LİRALIK TAKSİTLİ KONUT BORCU BULUNUYOR”

Yurttaşların TOKİ’ye olan borçlarındaki artışa da dikkat çeken Başevirgen, “Merkez Bankasının hazırladığı Finansal İstikrar Raporuna göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 41 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Dolayısıyla vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 86 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunuyor. Vatandaşların TOKİ’ye borcu da azımsanamayacak noktaya ulaştı. Yurttaşların TOKİ’ye de 59 milyar liralık taksitli konut borcu bulunuyor” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.