Dolar 32,3487
Euro 34,7293
Altın 2.419,83
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Lösev

Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı
26 Kasım 2023 12:32 pm | Son Güncellenme: 27 Kasım 2023 8:36 am
83

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğinde değişiklik yaptıklarını belirterek, “Şu anda Türkiye’de mülkiyet ve mirastan kaynaklı sorunlar sebebiyle kayıt yapamayan çiftçilerimizin tamamı ektiğini beyan edip bununla ilgili prosedürleri tamamlayacak ve bunları biz kayıt altına alacağız ve kayıt altına aldığımız andan itibaren çiftçilerimiz artık desteklerden yararlanabilecekler.” dedi.

Bazı programlara katılmak üzere Sinop’a giden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolasıyla Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa katıldı.

Bakan Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, dünyada her esere kıymet biçilebildiğini ancak öğretmenlerin eserlerinin kıymet biçilemez olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ikinci yüzyılının inşasına başladıkları süreçte en büyük mücadeleyi eğitim alanında verdiklerini aktaran Yumaklı, bu mücadeleyi gelecek dönemlerde de aynı şekilde vermeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Bir ülkenin fikren özgür olabilmesi için eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, “Zihnen istiklal ve hürriyetini temin edememiş milletlerin hür milletler olduğunu, hür düşünceye sahip olduğunu söylemek mümkün değil. Bu sebeple eğitim meselesini aynı zamanda Türkiye’nin özgürlüğü, ülkelerin istiklali olarak da görmek lazım.” diye konuştu.

Sinop’taki temasları kapsamında Valiliği de ziyaret eden Yumaklı, Vali Mustafa Özarslan’dan kentteki yatırımlara ilişkin bilgi aldı.

Sinop’ta konuşan Bakan Yumaklı, tarım alanında sessiz sedasız devrimler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Çiftçi Kayıt Sistemi’nde yaptıkları değişiklikle 3 milyon hektar alanda üretim yapan üreticilerin artık devletin sağladığı desteklerden yararlanabileceklerini anlatan Yumaklı, şöyle konuştu:

“Eskiden sadece tapusu olanlar, kontratı olanlar Çiftçi Kayıt Sistemi’ne girebiliyordu. Onun dışında üretim yapanlar, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kendisini kayıt yaptıramadığı için bazı desteklerden faydalanamayan üreticilerimiz vardı. Biz sessiz sedasız devrimler gerçekleştiriyoruz. Buradan tüm Türkiye kamuoyuna seslenmek istiyorum; biz bu yönetmeliği değiştirdik. Şu anda Türkiye’de mülkiyet ve mirastan kaynaklı sorunlar sebebiyle kayıt yapamayan çiftçilerimizin tamamı ektiğini beyan edip bununla ilgili prosedürleri tamamlayacak, bunları biz kayıt altına alacağız ve kayıt altına aldığımız andan itibaren çiftçilerimiz artık desteklerden yararlanabilecekler. Bakın bu şekilde kayıt altına alınmamış yaklaşık 3 milyon hektar alan olduğunu düşünüyoruz. Bu 3 milyon hektarda kaç tane çiftçimiz üretim yapıyorsa bu destekten faydalanabilecek.”

“SÖZLEŞMELİ ÜRETİMLE İLGİLİ TÜM YASAL MEVZUATLARI TAMAMLADIK”

Yumaklı, bir diğer gelişmenin ise sözleşmeli üretim alanında yaşandığına işaret ederek, “Biri bir şey ürettiği zaman onun satışı ile alakalı eğer bir ortam yoksa onun üretimi tabiri caizse zayi oluyor. Biz istiyoruz ki üretildiğinde onu alacak olanın da hazır hale getirilecek bir ortam oluşturulsun. Dün yayınladık, buradan tekrar duyuralım. Biz sözleşmeli üretimle ilgili tüm yasal mevzuları hallettik. Bu sözleşmeler üretici veya yetiştiricilerimizle ürünü alanlar arasında yapılacak. Yani, sanayici ve kooperatif gibi taraflarla çiftçilerimiz arasında bir sözleşme söz konusu olacak. Böylece üreticiye pazar garantisi verilerek ürün arzında sürekliliği, sanayicinin de ham madde ihtiyacını kesintisiz ve istenen nitelikte temin etmesini sağlayacağız.” diye konuştu.

Daha sonra Bakan Yumaklı, Sinop’un iç liman bölgesinde gerçekleştirilen mersin balığı salımı programına katıldı.

Programda yaptığı konuşmada mersin balığının yetiştirilmesinin çok zor ve meşakkatli bir iş olduğunu söyleyen Yumaklı, mersin balığının bir ara Türkiye’de nesli tükenmiş türler arasında yer aldığını, yaptıkları çalışmalarla bu süreci geride bırakmaya başladıklarını dile getirdi.

Yumaklı, mersin balığının, siyah havyarın üretildiği bir balık türü olduğuna işaret ederek, “Bugün Sakarya’dan Samsun’a kadar bu alanı kapsayan Karadeniz’in sularına 11 bin mersin balığını salmış olacağız. Hakikaten katma değeri çok yüksek olan bir ürün. İlgili müdürlüklerimizce bu gibi balık türlerinin daha da avlanabilir konuma gelebilmeleri için çalışmalar devam ediyor.” diye konuştu.

Türkiye’deki balıkçılık sektörüne işaret eden Bakan Yumaklı, “Ben buradan balıkçılık sektörüne teşekkür ederim. Hakikaten ülkemiz için çok iyi bir iş başardılar. Geçen yıl 1,5 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmıştık. Bu yıl sonu itibarıyla umuyorum 2 milyar doları yakalayacağız. Sadece ülkemiz sularında değil ülkemiz dışındaki sularda da avlanmaya devam ediyor balıkçılarımız. Onların bu sularda avlanarak ülke ekonomisine katkı sunmaları için bizler de elimizden geleni yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, konuşmasının ardından Karadeniz’e mersin balığı saldı.

Mersin balığı salımı programının ardından Bakan Yumaklı, kentteki temasları kapsamında Sinop Orman Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde balık yetiştiricileri ve ziraat odaları temsilcileriyle basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.