Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Lösev

Çiğ Süt Sudan Ucuz!

Çiğ Süt Sudan Ucuz!
26 Temmuz 2023 8:14 am
148

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt ile ilgili  uygulamalarını eleştirdi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  8 aydır çiğ süt fiyatının sabit tutulduğunu yeme ise aynı dönemde 5 kez zam geldiği belirtip maliyeti 12 lirayı geçen çiğ sütün litre fiyatının en az 15 lira olması gerektiğini ifade etti.

Ulusal Süt Konseyi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek, 8 aydır çiğ süt için yeni tavsiye kararı belirlenmemesini eleştirmesinin ardından toplanan , Ulusal Süt Konseyi 8, 5 lira olan çiğ süt tavsiye fiyatını 11,5 lira olarak belirledi.

Süt üreticilerinin 8 aydır sabırsızlıkla beklediği yeni tavsiye fiyatı, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek Ulusal Süt Konseyi’ni eleştirdi.  Ulusal Süt Konseyi, CHP’li Gürer’in basın  toplantısından bir süre sonra , yeni dönem için çiğ süt referans fiyatını 11, 5 lira olarak belirledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, düzenlediği basın toplantısında üreticinin elinde.  8, 5 liradan alınan çiğ sütün bugünkü maliyetinin 12 lirayı geçtiğini belirterek, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ sütte yeni tavsiye fiyatını belirlememesinin, üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.  Ulusal Süt Konseyi sitesinde dahi çiğ süt maliyetinin 10.50 krş olarak kamuoyu oyu ile paylaşılmasına rağmen çiğ süt fiyatı sabit tutulması süt ineklerinin kesimine neden olduğunu belirtti.

MALİYETLERE 4-5 KAZ ZAM GELDİ 

Süt üretiminin en önemli girdilerinden olan yeme son  8 ay içinde  5 kez zam geldiğini, market raflarındaki süt fiyatının ise sürekli arttığını ifade eden  Ö.Fethi Gürer, buna rağmen çiğ süt fiyatının sabit tutulmasının, süt üretiminde önümüzdeki dönemlerde yaşanacak büyük sorunun haberci olacağını vurguladı.

Sütün çabuk bozulan bir ürün olması nedeniyle sağıldıktan sonra hemen satışa sunulması ya da işletmelere verilmesi gerektiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ulusal Süt Konseyi, 8 aydır süt tavsiye fiyatını belirlemedi. Çiğ süt fiyatı  8 aydır 8,5 lirada tutuluyor. Geçmişte de  enflasyon artmasın diye Ulusal Süt Konseyi 1 yıl içerisinde karar almadığı için çok sayıda süt üreticisi ineğini satışa vermiş. Gebe düveler dahi kesime gönderilmişti. Çok saylıda üretici de süt üretimini noktalamıştı. Sonuçta sütten mamül ürün fiyatlar patlamış ve peynir fiyatı et fiyatı ile yarışır noktaya ermişti. Aynı hata tekrarlanmamalıdır ” diye konuştu.

SÜT MARKETLERDE 28 LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Sütün litre maliyetinin Ulusal Süt Konseyi’nin internet sitesinde bile 10 lira 34 kuruş olarak yer almasına rağmen, 8 aydır 8, 5 lira çiğ sütün litre fiyatının sabit kaldığını anımsatan Ö.Fethi Gürer, “Bu süre içinde yeme 5 kez zam geldi. Marketlerde çiğ süt fiyatları 18 ila 28 lira arasında satılırken. Çiğ sütün 8, 5 lirada sabit kalması üreticiyi mağdur etti. Ulusal Süt Konseyi açıkladığı fiyat maliyetin altındadır. Süt inekçiliği yapan yem gideri düşürülsün,sübvanse edilsin.Yem fiyatlar artıkça hayvancılık sürdürülemez duruma erdi demektedir.12 ay kapalı alanda beslenen hayvan gideri % 70 yem oluşturmaktadır .Ahır giderleri de artmaktadır .İşçilik,veteriner,aşı,elektrik,mazot,bakım giderleri de süt inekçiliği yapanı zorlamaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de süt %90  yakın ineklerden sağlanmaktadır .Yayılıma çıkmayıp sürekli ahır bakımı ile beslenen hayvan giderleri de enflasyonla oluşan artışlardan günlük etkilenmektedir.Ülkemizde süt Sudan ucuz kalmıştır.Gençlerin gittiği büyük kent  cafelerde bir bardak çay 25 TL satılır olmuştur. Üreticiden çıkan çiğ süt de marketlerde üç kat fiyatlar ile Vatandaşa ulaşmaktadır” dedi

Böyle giderse üretici süt ineklerini kesime gönderecek. İneklerin kesime gönderilmesi önümüzdeki süreçte hem süt hem de süt  temini konusunda ciddi sorunların yaşanmasına yol açabilecek” ifadelerini kullandı.

ÇİĞ SÜT EN AZ 15 LİRA OLMALI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de çiğ süt referans fiyatının 11,5 lira olarak belirlenmesini, bu kez Meclis Genel Kurulu’nda söz olarak eleştirdi. Çiğ sütün litre maliyetinin 12 liranın üzerinde olduğuna değinen Gürer, referans fiyatının ise en az 15 lira olması gerektiğini belirtti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Ulusal Süt Konseyi bugün yaptığı toplantıda 1 Ağustos 2023 tarihinden geçerli olmak üzere çiğ inek sütünün tavsiye satış fiyatını nihayet 8 lira 50 kuruştan 11 lira 50 kuruşa çıkardı” dedi.

7 aydır çiğ süt fiyatını artıramadıkları dönemde yeme 4 kere zam geldiğini belirten Gürer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“ Yemdeki fiyat artışları süt maliyetine doğrudan yansıdığı için bugün sütün 12 liradan aşağı çiğ süt olarak alımı üreticiyi, besiciyi zor durumda bırakır. Belirlenen fiyat yetersizdir, en az 15 lira olmalıydı çünkü yem fiyatlarındaki artış hayvancılığı artık yapılamaz boyutlara getiriyor. Genelde “küçük aile tipi” dediğimiz, 10’dan aşağı ineği olanların bu işi sürdürdüğü dikkate alındığında devletin de bu konuda gerekli desteği sağlaması, süt üreticisini desteklemesi şarttır.” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.