Dolar 32,5078
Euro 34,8942
Altın 2.440,35
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 18°C
Lösev

Domates, Mandalina Limon En Çok İhraç Edilen Üç Ürün

Domates, Mandalina Limon En Çok İhraç Edilen Üç Ürün
12 Aralık 2023 7:11 pm | Son Güncellenme: 13 Aralık 2023 5:57 am
115

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin kasım ayındaki yaş meyve ve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 396,3 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Sektör olarak kasım ayında en çok mandalina, domates ve limon ihraç ettiklerini belirten Başkan Ferhat Gürüz, en yüksek değerlere Rusya, Irak ve Ukrayna pazarlarında ulaştıklarını bildirdi. Başkan Ferhat Gürüz, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği’nin söz konusu dönemde 185 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek sektör ihracatına yüzde 47 oranında destek verdiğini duyurdu.

“Tarım Bakanımızla birlikte AB’li muhataplarımıza taleplerimizi ilettik ”

Sektörün koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ihracat pazarlarında yaşanan sorunların çözümüne yönelik büyük gayret gösterdiğini kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, kasım ayı sonunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın başkanlığında Brüksel’de gerçekleştirilen Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Tarım Diyaloğu toplantısında Bulgaristan’da yaşanan sorunları gündeme getirdiklerini, Avrupalı muhataplarından acil çözüm talep ettiklerini söyledi.
Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında yüzde 39 paya sahip AB pazarına yönelik sevkiyatların yüzde 30’unun Bulgaristan üzerinden sağlandığını kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, Bulgaristan tarafında analiz sürelerinin kısaltılması, laboratuvar kapasitesinin artırılması ve gümrük işlemlerinin hızlandırılması için girişimlerde bulunduklarını belirtti.

“Yılın 11 ayında AB’ye ihracatımız 1 milyar 162 milyon dolar” 

Yılın 11 ayında 3 milyar dolar ihracat değerine ulaşan sektörün AB’ye 1 milyar 162 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, “Bulgaristan, yaş meyve sebze ihracatında AB’nin belirlediği standartları uyguluyor. Bu standartlar gereği ihraç edilen ürünlerin analiz edilmesi gerekiyor. Ancak analiz sürelerinin uzun olması, ihracatçı firmalarımızı mağdur ediyor. Bir başka sıkıntı Bulgaristan sınır kapılarında laboratuvar kapasitesinin yetersizliğidir. Bu nedenle analizler uzun sürmektedir. Gümrük işlemlerinin yavaş yürümesi de ihracatçı firmalarımız arasında mağduriyetlere yol açmaktadır. Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında en önemli pazar olan AB’de tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıları dile getirdik ve çözüm için taleplerimizi ilettik. Konuyu her yönüyle takip ediyor, mağduriyetlerin önüne geçecek çözümler üretmenin gayretini gösteriyoruz.” dedi.

“İhracat hacminde en güçlü artışları Irak, Gürcistan ve Kanada pazarlarında yakaladık”

Türkiye’nin kasım ayındaki ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, şunları söyledi: “Türk yaş meyve sebze sektörü olarak yılın 11’inci ayında 576 bin 915 ton ürünü değere dönüştürdük. En çok ihraç ettiğimiz ürün gruplarında mandalina, domates ve limon ilk üç sırada yer aldı. Yüzde 19 artışla 130 milyon dolarlık mandalina, yüzde 81 artışla 46,7 milyon dolarlık domates ve yüzde 22 artışla 46,4 milyon dolarlık limon ihraç ettik. En fazla yaş meyve sebze ihraç ettiğimiz ülkeler listesinde 115,9 milyon dolar değer ile Rusya birinci, 50,9 milyon dolar değer ile Irak ikinci, 31,4 milyon dolar değer ile Ukrayna üçüncü sırada yer aldı. Kasım ayında ihracat hacmini artırdığımız pazarlara baktığımızda, yüzde 372 artış ile Irak lider olurken bu ülkeyi yüzde 149 artış ve 2,9 milyon dolar değer ile Gürcistan, yüzde 132 artış ve 4 milyon dolar değer ile Kanada takip etti. Polonya, Birleşik Krallık ve Romanya pazarlarında da anlamlı artışlara imza attık.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.