Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Lösev

Gediz’i Evsel Atıksulardan Koruyoruz

Gediz’i Evsel Atıksulardan Koruyoruz
7 Eylül 2023 8:41 pm
111
Doğanın korunması için çevreci tesislerini başarıyla işleten MASKİ Genel Müdürlüğü, Manisa Merkez ve ilçelerinde bulunan 20 atıksu arıtma tesisiyle evsel nitelikli atıksuların deşarjını doğaya zarar vermeden yapıyor. 2014 yılında kurulan MASKİ Genel Müdürlüğü’nün 340 Milyon TL yatırım yaparak yeni atıksu arıtma tesisleri inşa ettiğini ve il genelindeki atıksu arıtma tesislerinin işletme bedelinin ise 323 Milyon TL olduğunu ifade eden MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, bu güne kadar toplamda 389 Milyon metreküp atıksu arıtımının yapıldığını söyledi.
Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, çevreci projeleriyle örnek olmaya devam ediyor. MASKİ Genel Müdürlüğü kurulduğu 2014 yılından beri işlettiği Atıksu arıtma tesisleriyle evsel nitelikli atıksuların doğaya arıtılarak, sağlıklı bir şekilde salınımını sağlıyor. 340 Milyon TL yatırım yaparak yeni atıksu arıtma tesisleri inşa eden MASKİ Genel Müdürlüğü, 20 adet atıksu arıtma tesisini 323 Milyon TL bedel ile işletiyor. Atıksu arıtma tesislerinin işleyişi hakkında bilgiler veren MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, 2014 yılından bu yana il genelinde toplamda 389 Milyon metreküp atıksu arıtımının yapıldığını ifade etti.
Ana amacımız Gediz ve Bakırçay’ı beslemek
Gediz ve Bakırçay havzalarının korunması için kurum olarak sistemli bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, “İl genelinde 20 adet atıksu arıtma tesisimiz var. Bu tesislerde günde 135-140 bin metreküp arasında arıtım gerçekleştiriyoruz. Genel Müdürlüğümüzün kurulduğu yıl olan 2014 yılında sorunlu tesisler devraldık. Bu tesislerin revizyonunu ya da yeniden imalatını gerçekleştirerek işler hale getirdik. Manisa’mızdan geçen Gediz ve Bakırçay Nehirleri küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle zaten olumsuz etkilendi. Bizim de tesisleri ilk işletmeye başladığımız günde beri ana amacımız Gediz ve Bakırçay’ı sağlıklı bir şekilde beslemek. Bu açıdan MASKİ olarak 20 tesisimizde arıtılan suyun Gediz ve Bakırçay’a verilmesi, bu nehirlerimizin korunması için büyük önem arz etmektedir” dedi.
Kirlilik baskısını tek başımıza engelleyemiyoruz
Gediz ve Bakırçay’da meydana gelen kirliliğin önlenmesi için tüm kamu kurumlarına, yerel yönetimlere, OSB’lere, münferit işletmelere yani paydaşlara iş düştüğünü ifade eden Çevik; “Kurumumuzun görev alanı, şehrimizin yaklaşık 1.5 milyon nüfusuna su hizmeti sağlamak, kullanılmış atıksuları arıtarak doğaya deşarj etmek, evsel kirliliği gidermek. Biz evsel kirliliği gidersek de Gediz havzasındaki kirlilik baskısını tek başımıza engelleyemiyoruz. Burada tüm kamu kurumlarına, yerel yönetimlere, OSB’lere, münferit işletmelere yani tüm paydaşlar iş düşmektedir. Örnek vermek gerekirse Gediz’i besleyen kollardan bir tanesi Nif Çayı. Nif çayı, Manisa’da doğup İzmir’den geçip tekrar ilimizde Gediz’le buluşmaktadır. Buluştuğu noktada kirlilik çok fazla. Bu da bize doğduğu yerde kirli olduğunu değil, geçtiği güzergahtan kirlilik yükü getirdiğini göstermektedir. Kütahya’da doğan Gediz Nehri, Uşak’tan geçtikten sonra kirlilik yüküyle yine ilimize gelmektedir. 2014 yılından bu yana 323 Milyon TL işletme, 340 Milyon TL yatırım bedeli yaparak, 663 Milyon TL civarında bir bedeli atıksu arıtma tesislerimize harcadık. MASKİ olarak 389 Milyon metreküp atıksu arıtımı gerçekleştirsek de sadece bizim çalışmalarımız yeterli olmaz, tüm paydaşların üzerine düşen görevleri yerine getirmesi oldukça önemli” dedi.
Gediz ve Bakırçay’ı özlenen günlerine döndürmek için çalışıyoruz
Gediz ve Bakırçay’ı özlenen günlerine döndürmek için çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Çevik, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün, ‘Gediz’de bir gün yeniden balık tutulacak’ isteği doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah Gediz ve Bakırçay’ı özlenen günlerine döndürmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Şehrin görünmeyen kısmında olan ve 30 Milyon Dolarlık yatırım bedeliyle kurduğumuz Merkez Atıksu Arıtma Tesisimizin tüm sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar ve muhtarlarımız tarafından görünmesi gerekir. Çünkü burada ana amacımız Gediz ve Bakırçay’ı kurtarmak, eski balık tutulabilir günlerine geri döndürmektir” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlarımızın atık olarak gördüğü şey bizim için cevher
Atıksu arıtma tesisleriyle ilgili detaylı bilgiler veren Genel Müdür Yardımcısı Çevik; “MASKİ Genel Müdürlüğü 2014 yılında kurulduğunda, il genelindeki kanalizasyona bağlılık oranları, kanalizasyonların arıtma tesisleriyle buluşma oranı yüzde 35’lerdeydi. Bu rakamı bugün yüzde 85’in üzerine çıkardık. 1.5 milyon nüfusun yüzde yüze yakınına kanalizasyon hizmeti ve arıtma tesisi hizmeti götürüyoruz. Buradan şu anlaşılıyor, evsel kirliliği bu tesislerimizde zaten gideriyoruz. Günde 135-140 bin metreküp atıksu arıtıyoruz. 20 tesisimizi faal bir şekilde çalıştırıyoruz. Selendi ve Demirci ilçelerimize de AAT yapım işleri devam ediyor. Muradiye bölgesinde de Dünya Bankası kredisiyle onaylanmış bir atıksu arıtma tesisimizin de yakın zamanda ihalesi gerçekleştirilecek. Köprübaşı ilçemizde de atıksu arıtma tesisi yapacağız. Kendimizi daha da geliştireceğiz. Arıttığımız atıksudan çıkan arıtılmış suyu tarımda, sanayide nasıl kullanabiliriz bunların araştırmasını yapıyoruz. Çünkü vatandaşlarımızın atık olarak gördüğü şey bizim için bir ham madde, cevher, kaynak. Arıttığımız atıksuyun tarım şehri Manisa’da da kullanılması için çalışmalara devam ediyoruz” dedi.
Merkez AAT’de günde 50-60 bin metreküp arasında atıksu arıtımı yapılıyor
Manisa’mızın en büyük atıksu arıtma tesisi olan Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisi (AAT) hakkında da bilgiler veren Çevik; “104 dönüm alan üzerine kurulu tesisimiz, 30 Milyon Dolar yatırım bedeliyle kuruldu. Tesisin ilk su alımını 2018 yılında gerçekleştirdik. 2020 yılının Mayıs ayında ise işletmeye başladık. 80 bin metreküp debiye sahip olan tesisimizde günde 50-60 bin metreküp arasında atıksu arıtımı yapıyoruz. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımızın Uzunburun Katı Atık Tesisinden sonra yaptığı en büyük ikinci çevre yatırımıdır. Bu tesiste Yunusemre ve Şehzadeler ilçemizdeki evsel atıksuların arıtımını gerçekleştiriyoruz” dedi.
Diğer kurumlara da büyük iş düşüyor
“Biz MASKİ olarak üzerimize düşeni yapıyoruz” diyen Genel Müdür Yardımcısı; “Gediz Nehri’nde kirlilik baskısını yaratabilen diğer kamu kurumları ve OSB’lere de çok büyük iş düşüyor. Sanayicimizin arıtma tesisi yoksa kurması, varsa çalıştırması gerekiyor. Ancak tesisi sadece yapmak değil, işletmek de büyük maliyet. En büyük başarımız atıksu arıtma tesisi olmayan ilçelerimize de tesis kazandırmak ve başarılı bir şekilde işletmek. Ayrıca, Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı kriterlerine tabi olarak denetlenen bir kurumuz. Sürekli Atıksu Arıtım Sistemi (SAİS) ile de anlık olarak çıkış sularımız takip ediliyor. Bu zamana 300’ün üzerinde denetim gerçekleştirildi, herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bu da bizim başarımızı ortaya koymuş oluyor” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün, çevreye ve doğaya büyük önem veriyor
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün çevreye verdiği öneme dikkat çeken Çevik, Atıksu arıtma tesislerinde meydana gelen yüksel enerji giderlerini karşılamak adına yine çevreci bir yatırım olan Güneş enerji Santralleri kurduklarını anlatarak, enerji giderlerini aşağı çekmek için de çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Çevik; “ MASKİ olarak yüksek enerji maliyetlerini de aşağı çekmek anlamında da çalışmalar yürütüyoruz. Atıksu arıtma tesislerimizin en büyük gideri elektrik. Bu nedenle Manisa Merkez AAT’mizin içerisinde bir de güneş enerji santralimiz (GES) mevcut. Tesisin yaklaşık yüzde 35‘lik enerji kısmı buradan karşılanıyor. Yatırım bedelimiz ise 5 Milyon TL. Bunun yanında Alaşehir AAT’nin içerisinde de 1 megavatlık GES’imiz mevcut. Kurumumuzun enerji sarfiyatını aşağılara çekmek adına Seyitli bölgesinde de 1 megavatlık GES yatırımı gerçekleştirdik. Aynı zamanda Seyitli bölgemizde bulunan 5 megavatlık tesisimizde yakın zamanda enerji üretimi yapılacak. Sadece 2022 yılında bütçemizin yüzde 56’sını enerjiye harcamışız. Yüzde 27 de personel giderimiz var. Bu da enerjinin bu tesisler için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. En önemlisi de Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün çevreye ve doğaya ne kadar önem verdiğini gösteriyor” dedi.
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.