Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Lösev

Gıda Enflasyonu Çiğ Süt Fiyatı Baskılanarak Düşürülemez!

Gıda Enflasyonu Çiğ Süt Fiyatı Baskılanarak Düşürülemez!
18 Ocak 2024 6:51 am
68

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt fiyatlarını değerlendirdi.

Milletvekili Sarıbal TBMM’de yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

”Türkiye en az gelişmiş ülkelerden bile daha az süt tüketiyor. Oysa kaynaklarımız, mera, toprak ve suyumuz sütü de eti de üretmeye yeter. Sorun nedir? Sorun siyaset. Sorun iktidar. Temel sorun iktidarı uyguladığı temel politikalardır. AKP ve Saray iktidarı bugün özel sektörle işbirliklerini “kamusal bir kartel” şeklinde hayata geçiriyor. Süt artık sanayiye, endüstriye, ithalata ve ihracata, ticarete konu olmuş durumda. Türkiye gıda güvenliği konusunda tam olarak lodos nereden eserse oradan, poyraz nereye eserse oraya.

Ulusal Süt Konseyi, 2023 Aralık ayı çiğ süt üretim maliyetini litre başına 11,16 TL, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ise 12,43 TL olarak belirlemişti. Basında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği maliyetin ise 11,1 TL ile 12 TL arasında değiştiği; bu maliyet dikkate alınarak Gıda Komitesi tarafından belirlenecek olan süt fiyatının Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanacağına ilişkin haberler çıkmıştı.

Ulusal Süt Konseyi tarafından %3,6 yağlı ve %3,2 proteinli çiğ süt tavsiye fiyatı 1 Ocak 2023’te 8,5 TL/litre, 1 Ağustos 2023’te 11,5 TL/litre, 22 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 13,5 TL/litre olarak açıklandı. Oysa üreticilerin beklentisi en az 15 TL yönündeydi.

Bu durumda son 13 ayda süt tavsiye artış %58,8, son 6 aydaki artış ise %17,4 olmaktadır. Buna karşılık son bir yıllık gıda enflasyonunu %72, altı aylık resmi enflasyon ise %37,6’dır. Bu rakamlar süt üreticilerinin kaybını çok açık şekilde ortaya koymaktadır.

Süt hayvancılığında üretim maliyetinin yüzde 50-75’ini yem oluşturuyor. Türkiye yem hammaddeleri bakımından büyük ölçüde ithalata bağımlıdır.  Hayvan ithalatının yanı sıra hayvanları beslemek için karma yem üretiminde kullanılan hammaddeler için her yıl milyarlarca dolarlık ithalat yapılmaktadır Dolayısıyla döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak yem fiyatları da hızlı ve kontrolsüz bir şekilde artmaktadır. Son 3 yılda süt yemi fiyatları yaklaşık %296 (yani 4 kat) artmıştır. Üstelik bu fiyatlar bayi değil toptan fiyatlardaki artışlardır.

Hayvanlar için ucuz yem kaynağı olan mera alanlarımızın tespit çalışmaları yıllardır bitirilememiş olup, ıslah çalışmaları da yetersizdir. Mera alanları amaç dışı kullanılmakta ve tahrip edilmektedir. Bu nedenle hayvan varlığı için yeterli, kaliteli ve uygun fiyata kaba yem üretilememektedir.

Süt hayvancılığında 1 litre çiğ süt karşılığı satın alınabilecek yem miktarı süt/yem paritesi olarak adlandırılmaktadır. Süt üreticisi 1 kg çiğ süt satıp 1,5 kg yem alabildiği taktirde ancak üretimini sürdürebilmektedir. Enflasyonla mücadele adına çiğ süt fiyatları Gıda Komitesi tarafından baskı altında tutulmakta, buna karşılık yem fiyatlarındaki artış ise devam etmektedir.

Çiğ süt alım fiyatları maliyetleri karşılamadığı için üretici damızlık hayvanlarını kesime göndermekte; özellikle küçük aile işletmeleri hızla yok olmaktadır.

Çiğ süt fiyatlarını düşük tutma politikalarından vazgeçilmeli, yem fiyatları sübvanse edilmelidir.

Halen çiğ süt fiyatları üreticiler yerine sanayiciler tarafından belirlenmektedir. Öncelikle fiyatlar üretici örgütlerinin ağırlıkta olduğu bir kurul tarafından belirlenmelidir.

Damızlık süt hayvanlarının kesime gitmemesi için halen litre başına 50 kuruş olan çiğ süt primi ile 13,5 TL olarak açıklanan çiğ süt fiyatları derhal revize edilmelidir.” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.