Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C
Lösev

Gürer Endemik Bitki ve Hayvan Türlerini Meclis Gündemine Taşıdı

Gürer Endemik Bitki ve Hayvan Türlerini Meclis Gündemine Taşıdı
19 Aralık 2023 6:41 am | Son Güncellenme: 19 Aralık 2023 8:12 am
120

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bitki ve hayvan türlerini, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan İbrahim Yumaklı, “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” kapsamında, ülke genelinde 673 damarlı bitki, 67 memeli, 128 kuş, 147 içsu balığı, 69 sürüngen, 34 çiftyaşar tür ve tür altı taksonunun izlemeye konu olarak belirlendiğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili  ve TBMM Tarım,Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer; Tarım, Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında ülkemizde çalışmalarını, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Bu kapsamda çalışmaları tamamlanan il sayısını ve Niğde ilinde bu kapsamda çalışma yapılıp yapılmadığının açıklanmasını isteyen Gürer, ayrıca şu soruların da yanıtlanmasını istedi:

“Kayıtlara geçen bitki sayısı ve koruma uygulanan bitki sayısı kaçtır?

Son beş yıl içinde yurt dışı endemik tür ile ilgili kaçakçılıkla mücadele de son yakalanan var mıdır? Yurt dışına kaçırılmak istenen türler ve ülkeler hangileridir?

Çalışmalarda saptanıp nesli yok olmak üzere olan türlerin sayılı türler var mıdır?

Yaşam alanının korunması, yetişme zamanı ve şartları, baskın türlerle ilişkisi, otlatma, beşeri baskılar ve mevsimsel değişim gibi tespitler için izlemeye ve korumaya alınan türler hangi illerde bulunmaktadır?

Bakanlık tarafından Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi tamamlanmış mıdır?

Saptanan bitki türü ne kadardır? Ülke genelinde bölgelere göre dağılımı nedir?

İzlemeye konu olan tür ve tür altı taksonlar dikkate alındığında; damarlı bitki, memeli hayvan, kuş, iç su balığı, sürüngen ve çift yaşamlı tür sayısal verisi nedir?

Biyolojik çeşitlilik envanter çalışmaları neticesinde sistemli izleme çalışmaları yapılmakta mıdır?

Daha verimli olacak şekilde, tür, popülasyon, ekosistem ve bölgesel düzeyde izleme çalışmaları ile biyolojik çeşitlilik daha etkin korunması sağlanmakta mıdır?

Biyolojik çeşitlilik hem veri tabanı hem de arazi bazlı takip edilmekte midir?

Biyokaçakçılık, türlerin neslinin tehlikeye girmesi, habitat tahribatları, doğaya olan baskının etkileri gibi risklerin önüne geçilebilmesi için yürütülen çalışmalarda hedeflenen noktaya erilmişimdir?”

81 İLDE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ENVANTERİ ÇIKARILDI 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sahip olduğumuz biyolojik zenginliğimizin ortaya konulması ve korunması maksadıyla Bakanlıklarınca “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” yürütüldüğünü belirterek, 81 ilde biyolojik çeşitlilik envanter çalışmalarının tamamlanarak ülkemizin Biyolojik Çeşitlilik Haritasının ortaya çıkarıldığını açıkladı.

NİĞDE’DE 1818 BİTKİ TAKSONU KAYIT ALTINA ALINDI 

Proje kapsamında Niğde ilinde 1.818 bitki taksonunun kayıt altına alındığını bildiren Bakan Yumaklı, “Ayrıca ülkemizde, biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir yere sahip olan türlerin belirlenmesiyle nesli tehlike altına düşen veya düşebilecek türlerin korunması amacıyla da tür koruma eylem planları yapılmıştır. Niğde ili için Verbascum adenocaulon(Terli Sığırkuyruğu) ve Aubrieta vulcanica (Niğde Obrizyası) türleri için tür koruma eylem planları hazırlanmış olup söz konusu planlar çerçevesinde faaliyetler sürdürülmektedir” dedi.

NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ ALTINDA OLANLAR KIRMIZI LİSTEDE 

Ülkemizde yer alan korunan alanlar içerisinde de bitki ve hayvan türleri, habitatlar ve ekosistemlerin koruma altına alındığını söyleyen Bakan İbrahim Yumaklı, “Envanter çalışmaları sırasında türlerin IUCN Tehlike Kategorileri de güncel literatüre göre ortaya konmuştur. IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi (IUCN Kırmızı Listesi); bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir” ifadelerini kullandı.

128 KUŞ TURU İZLENİYOR 

“Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” kapsamında envanter çalışmaları neticesinde nesli tehlike altındaki türler ve biyolojik çeşitlilik açısından önem taşıyan alanların (özellikli alan) belirlendiğini ifade eden Bakan Yumaklı, “ Bu minvalde biyoçeşitlilikteki kayıpların belirlenmesi, mevcut durumun değerlendirilmesi ve değişimlerin kayıt altına alınması amacıyla 81 ilde etkin izleme faaliyetleri yürütülmektedir. Bununla birlikte tür koruma eylem planları yapılmış olup bahse konu bu planlar çerçevesinde tür koruma faaliyetleri sürdürülmektedir. Tüm Türkiye’de; 673 damarlı bitki, 67 memeli, 128 kuş, 147 içsubalığı, 69 sürüngen, 34 çiftyaşar tür ve tür altı taksonuizlemeye konu olarak belirlenmiştir” açıklamasında bulundu.

BİYOÇEYİTLİLİK DAHA ETKİN BİR ŞEKİLDE KORUNUYOR 

Biyolojik çeşitlilik unsurlarının tür/popülasyon, habitat/ekosistem ve bölgesel düzeyde bütüncül bir şekilde izlenmesi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından önem arz ettiğine değinen Bakan Yumaklı, dolayısıyla yapılan izleme çalışmaları ile biyoçeşitliliğin daha etkin korunmasının sağlandığını anlattı.

TÜM İLLERDE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ENVANTERİ ÇIKARILDI 

Ülkemizin tüm illerinden gelen biyolojik çeşitlilik envanterverilerin Veri Tabanı’na aktarıldığını da açıklayan Bakan Yumaklı, “İzleme çalışmalarıyla proje kapsamında tespit edilen önemli türler arazi çalışmaları ile takip edilmektedir. Bakanlığımızca yürütülen biyolojik çeşitlilik ile ilgili çalışmalardan elde edilen verilerin veri tabanına aktarım çalışmaları devam etmektedir” şeklinde konuştu.

YURTDIŞINA KAÇIRALAN TÜRLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA YOK

Bakan İbrahim Yumaklı, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, endemik türlerin yurtdışına kaçırılmasına ilişkin sorusunu ise yanıtsız bıraktı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.