Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C
Lösev

Gürer: ”Kuraklığa Karşı Su Doğru Kullanılmalı”

Gürer: ”Kuraklığa Karşı Su Doğru Kullanılmalı”
1 Ekim 2023 7:19 am
80

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tüm dünyada sıcaklık rekorlarının kırılacağı 2024 yılında, bu olumsuzluğun tarımsal üretime vereceği zarara karşı alınan tedbirlerin açıklanması istemiyle Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan İbrahim Yumaklı, su sıkıntısı olan bölgelerde su tüketimi az olan ürünlerin ekiminin yapılması için tedbirler alındığını belirtti. Bakan Yumaklı bu bölgelerde damlama sulama sistemi yapmayan dane mısır üreticilerine sulama desteği ödemesi yapılmayacağını ifade etti.

GÜRER, EL NİNO’YU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, “El Nino” adı verilen ve önümüzdeki yıl tüm dünyada sıcaklık rekorlarının kırılmasına yol açması beklenen hava olaylarının, tarımsal üretimimizi nasıl etkileyeceğin açıklanmasını istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruları yöneltti:

“2024 yılında küresel olarak sıcaklık rekorunun kırılacağı yönünde açıklamalar yapılıyor.

EL NİNO, ÜLKEMİZİ NE KADAR ETKİLER?

“El Nino” adı verilen hava olayının ülkemizin tarımsal üretimi üzerindeki olası olumsuz etkileri üzerine Bakanlık tarafından bir acil durum planı hazırlamakta mıdır? Öngörü olarak ülkemize etkisi ne olarak hesaplanmaktadır?

Tüm dünyada etkisi birkaç ay gecikmeli de olsa hissedilen bu olayın ülkemizde tarımsal ürünlere ve sonuç olarak üretime vereceği zararın önüne geçilmesi adına çiftçilerin bilgilendirilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?

Tarımsal üretimde arz açığı bulunan ürünlerin ithalatında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı özel bir üretim planlaması yapılması düşünülmekte midir?”

KURAKLIK EYLEM PLANI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, iklim değişikliği ve diğer çevresel faktörlerin olumsuz etkilerinin önlenmesi, azaltılması ve zararların en az indirilmesine yönelik olarak 2005 yılında yayımlanan 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile Devlet Destekli Tarım Sigortaları sistemi olan TARSİM’in kurulduğunu anımsattı.

İklim değişikliği azaltım ve uyum ile tarımsal kuraklık yönetimi konularında, her ilin kendi dinamiklerine ve özel koşullarına uygun “İl Kuraklık Eylem Planları” kapsamında faaliyet ve çalışmalarına devam ettiğini anlatan Bakan Yumaklı, “Üretim planlaması ve yönlendirmeye yönelik olarak havzalarda desteklenecek ürünlerin belirlenmesinde iklim, toprak, topografya bilgilerine göre oluşturulan ürün uygunluk alan bilgileri, tarımsal yeraltı su kısıtlı bilgileri kullanılmaktadır” dedi.

MISIR YERİNE SU TÜKETİMİ AZ OLAN ÜRÜNLER YETİŞTİRİLECEK 

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, su kısıtı bulunan havzalarda, bitki su tüketimi yüksek olan mısır gibi ürünler yerine su tüketimi az olan ürünlerin ekimini sağlayacak tedbirler alındığını, su kısıtı bulunan tarım havzalarında damla sulama yapmayan dane mısır üreticilerine, fark ödemesi desteği yapılmadığını anlattı.

MERCİMEK, NOHUT…

Bakan Yumaklı, “Bununla birlikte bu havzalarda su kullanımının azaltılmasını sağlamak için dane mısıra göre çok daha az su tüketen mercimek, nohut ürünlerine diğer havzalara oranla fark ödemesi desteğine ilave yüzde 50 ödeme yapılmaktadır. Az su tüketen fiğ, macar fiği, yem bezelyesi, burçak ile mürdümük gibi yem bitkilerinin ekilişini artırmak ve üreticileri yönlendirmek amacıyla da yem bitkileri desteğine ilave yüzde 50 ödeme yapılmaktadır” dedi.

Bakan Yumaklı, yeraltı sularının tarımsal açıdan yetersiz olduğu belirlenen 11 ilde ve 52 ilçede 2023 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı arazilerde yurt içinde üretilip sertifikalandırılan yağlık ayçiçeği tohumunu kullanarak ekim yapan çiftçilere dekara 135 TL sertifikalı tohum kullanım desteği ödemesi yapılacağını da açıkladı.

TARIM ARAZİLERİNİN KULLANIMI ETKİNLEŞTİRİLECEK 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesine yönelik uygun üretim tekniklerini kullanmak ve iklim değişikliğine yönelik çeşit ve üretim yöntemlerinin yaygınlaştırılması suretiyle bitkisel üretimin artırılması ve üreticilerin üretime devam etmesi sağlanarak tedarik zincirinde aksamaların önlenmesine yönelik azami yüzde 75’i ayni destek ile ülke genelinde projeler yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.

TEDBİRLER YETERLİ DEĞİL 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakanlık tarafından alındığı belirtilen tedbirlerin, Karadeniz ve Akdeniz’e akan ve doğal yollarla yeryüzüne çıkan suların yönünün kuraklığı hissedecek alanlara çevrilmesi yönünde çalışma yapması gerektiği belirtip arz açığı bulunan ve ithal zorunluluğu olan ürünlerin dünyada kuraklık nedeniyle temin sorununa karşı acil eylem planı oluşturması gerektiğini söyledi.

KURAKLIK SORUNU COK CİDDİ 

CHP Milletvekili Gürer, sorunun ciddi ve mutlaka önemsenmesi gereken bir sorun olduğuna işaret ederek, “Daha önceki yıllarda da yaşanan El Nino hava olayının olumsuz etkilerinin en çok görüldüğü ülkeler sıralamasında ülkemiz alt sıralarda yer almasına karşın, özellikle ithal ürünleri temini de dahil yaratacağı etkinin iyi hesaplanması gerekir. Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de olumsuz etkileyecek bu durum için önlemler alınmalıdır. Örneğin, 2015 yılında Brezilya’da El Nino’nun olumsuz etkileri şeker kamışı kalitesini düşürerek tüm dünyada şeker fiyatlarında ciddi bir artış yaşanmasına neden olmuştu. Bu bağlamda stratejik ürünlere yönelik düzenleme ve önlemler bugünden alınmalıdır” hatırlatmasında bulundu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.