Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C
Lösev

Gürer: “Kuraklık Riskine Karşı Herhangi Bir Çalışma Yapılıyor mu?”

Gürer: “Kuraklık Riskine Karşı Herhangi Bir Çalışma Yapılıyor mu?”
21 Haziran 2023 4:40 am
140

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önümüzdeki yıl dünyanın sıcaklık rekoru kırmasına neden olacağı tahmin edilen “El Nino” hava olaylarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

CHP Milletvekili Gürer, önergesinde, Pasifik Okyanusu’nda görülmeye başlanan ve 2024 yılında da dünya genelinde etkili olması beklenen El Nino’yla ilgili, ülkemizde alınan tedbirlerin açıklanmasını istedi. 

El Nino’nun tarımda yaratacağı muhtemel etkisi üzerinde bir çalışma yapılıp yapılmadığının soran Gürer, kuraklık riskine karşı boşa akan suların yönünün tarım alanlarına doğru değiştirilmesi gibi önlemlerin alınıp alınmayacağını sordu.

EL NİNO GELDİ, GELİYOR!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, El Nino adı verilen ve dünya genelinde hava sıcaklığının artmasına yol açacağı tahmin edilen hava olaylarıyla ilgili olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

BAZI ÜLKELER ŞİMDİDEN TEDBİR ALIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı  soru önergesinde, El Nino ile ilgili olarak dünya genelinde şimdiden ciddi tedbirlerin alınmaya başlandığına dikkat çekti. 

ÖZHASEKİ’YE SORU ÖNERGESİ 

Bu yıl El Nino’nin etkisinin bazı ülkelerde hissedildiğini ve 2024 yılında küresel olarak sıcaklık rekoru kırılacağı yönünde bilim insanlarının açıklamalar yaptığını vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Özhaseki tarafından şu soruların yanıtlanmasını istedi: 

1.“El Nino” adı verilen hava olayının ülkemiz üzerindeki olası olumsuz etkileriyle ilgili bir çalışma yapılmakta mıdır?

2.Bakanlık tarafından El Ninotnun olası olumsuz etkilerine karşın, bakanlıklar arası koordinasyon sağlanmış mıdır? Örneğin tarıma etkisi konusunda bir öngörü ve çalışma yapılmakta mıdır?

3.Kuraklık riski dikkate alınarak denize boşa akan doğal su kaynaklarının yönünün değiştirilip Anadolu topraklarına döndürülmesine yönelik planlama yapılmakta mıdır?

4.Yer altı sularını doğru yönetmek ve giderek debisi düşen suları yeraltı barajları ile korumak için bir çalışma yapılmakta mıdır?

5.Çatı sularının konut ve bahçelerde yapılacak sarnıçlara alınıp değerlendirilmesi için çalışmalar yapılmakta mıdır? Bu konu özelinde bugüne kadar bir uygulama yapılmış mıdır?”

MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMA ETKİSİ

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi  Gürer  Küresel ısınma ile oluşan mevsimsel değişimlerin tarıma olumsuz etkilerinin doğru planlama ve öngörü ile en aza indirilebileceğini belirtti. Gürer ülkemizde kuraklık, sel, dolu gibi afetlerin farklı bölgelerde aynı anda yaşandığına dikkat çekti. Niğde ilinde son günlerde oluşan sel ve dolu nedeni ile patates, fasulye, domates ekili tarlaların zarar gördüğünü, Bazı bölgelerde hububat ekili alanlarda kuraklık bazı bölgelerde ise yoğun yağış nedeni ile mantar ve küf gibi bitkisel üretime zarar veren hastalıkların görüldüğünü belirterek. Ürün ve üretim kaybı  yanında başta ilaç olmak üzere gider artışları da oluştuğunu söyledi. CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer 2024 yılında dünyada yaşanması öngörülen kuraklık nedeni ile ithal ürün bulmada  sıkıntı oluşabileceğini, Bu yıl İspanya ve Hindistan yaşanan kuraklık çevre ülkelere de etkisi  olduğunu, ithalatçı bir ülke olan Türkiye’nin kendi kendine yeterliliği yanında stoklarını da bugünden önemsemesi gerektiğini ifade etti. 6 milyara erişen dünya nüfusunun  bir milyara yakını  açlık tehlikesi ile karlı karşıya bulunduğunu ve binlerce kişinin açlık nedeni ile yaşamı tehlikede olduğuna işaret eden Gürer bulunduğunuz coğrafya da sorunları önceden öngörüp tedbir alarak en az  sıkıntı ile süreci aşabiliriz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.