Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Lösev

Gürer: “Nüfus Artıyor, Buğday Üretimi 20 Yıldır Yerinde Sayıyor”

Gürer: “Nüfus Artıyor, Buğday Üretimi 20 Yıldır Yerinde Sayıyor”
5 Temmuz 2023 10:09 am
89

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, nüfusumuz sürekli artarken buğday üretim miktarının yerinde saymasını, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye’nin 65 milyon nüfusunun olduğu 2002 yılından bu yana buğday üretiminin nüfusa orantılı artmadığını ve son yıllarda üretimin yaklaşık 20 milyon ton civarında kaldığını vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 20 yılda nüfusumuz en az 20 milyon artarken, buğday üretiminin nüfusa uygun artmamasının neden olabileceği sorunlara dikkat çekti

GÜRER, BUĞDAY ÜRETİMİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına, buğday üretimiyle ilgili soru önergesi yöneltti.

TÜİK’in bitkisel üretim mayıs ayı tahmininde buğday üretiminin bu yıl 20 milyon 500 bin ton olacağının varsayıldığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2022 yılına göre yaklaşık 1 milyon ton artış öngörüldüğünü belirtti. Mevsimsel sorunun bu bağlamda etkisinin ne olduğunu Aralık 2023 verileri ile net olarak görüleceğini ifade etti.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞININ “BUĞDAY ÜRETİMİNDE  SORUN YOK” AÇIKLAMASI KAFA KARIŞTIRIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığının, buğday üretiminde, Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülke olduğu yönünde sürekli açıklamalarda bulunduğunu anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2002 yılında ülkemizin nüfusu 65 milyon civarındaydı. O tarihten bu yana ülkemizin nüfusu yaklaşık 20 milyon artarak 85 milyonu buldu. Ancak buğday üretiminde bariz bir artış yaşanmadı. Buna rağmen Bakanlığın, buğday üretiminde sorun yokmuş gibi göstermesi ve sürekli ithalata yönelik politikalar izlemesi kafa karıştırıyor” şeklinde konuştu.

NÜFUS ARTARKEN ÜRETİM MİKTARI OLARAK YERİNDE SAYAN BUĞDAY NASIL YETERLİ OLUYOR? 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekmek fiyatlarında sürekli artışların yaşandığı son dönemde, bu artışların nedenlerinden birinin de buğday üretimindeki yetersizliğe bağlandığına dikkat çekerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

NÜFUS BAŞINA DÜŞEN BUĞDAY ÜRETİMİ NE KADAR?

“1.Nüfusumuzun artması, mülteciler ve yurt dışından gelenlerle beraber artan tüketime rağmen ortalama 19-20 milyon ton buğday üretimi nasıl yeterli olmaktadır?

2.Bakanlığın yaptığı hesaplamalarda buğday ekili alan ne kadar hektardır ve üretim yapan çiftçi sayısı kaçtır?

3.Nüfus başına düşen buğday varlığı ne kadardır?

4.2022 yılında Dahilinde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithal edilen buğday ne kadardır? Tamamı ürüne dönüşüp ne kadarı ihraç edilmiştir?

5.Türkiye’de mevcut verilere göre buğday arz açığı oluşması olasılığı var mıdır?”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.