Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Lösev

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden 1 Milyar 26 Milyon Dolarlık İhracat

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden 1 Milyar 26 Milyon Dolarlık İhracat
24 Şubat 2024 8:23 am
37

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yeni yılın ilk ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, ihracatını yüzde 25.4 oranında artırarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile toplamda 1 milyar 26 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. İİB, diğer genel sekreterlikler arasında en fazla ihracat artışı gerçekleştiren üçüncü birlik oldu. İİB Koordinatör Başkanı Cem Seven, “Gerek yüksek oranlı ihracat artışımız, gerekse yurtdışında yaptığımız organizasyonlar ile yeni yıla hızlı bir başlangıç yaptığımızı söyleyebilirim” dedi.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliğine üye farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firma ile 2024 yılının ilk ayında 1 milyar 26 milyon dolar tutarında ihracat yaparak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 25.4 oranında ihracat artışı yakaladı. İstanbul İhracatçıları, 171 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payını yüzde 6’ya yükseltti.

En fazla ihracat Almanya’ya

İstanbul İhracatçı Birlikleri, ocak ayında, değer bazında en fazla ihracatı 114 milyon dolar ile Almanya’ya gerçekleştirdi. Almanya’ya en fazla gemi, yat ve hizmetleri ile fındık ve mamulleri satıldı. İİB, Almanya’nın ardından değer bazında en fazla Irak, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Birleşik Krallık’a ihracat yaptı. İİB tarafından yapılan ihracatta, Irak’a gemi, yat ve hizmetleri ile kümes hayvanları, hayvansal mamuller; Amerika Birleşik Devletleri’ne hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri; İtalya’ya fındık ve mamulleri ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri; Birleşik Krallık’a ise mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ön plana çıktı. Ülke grupları baz alındığında ise İİB’nin en fazla ihracat yaptığı bölge, 273 milyon dolar ile Avrupa Birliği ülkeleri oldu. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat, 2024 yılının ilk ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 54 oranında arttı.

İİB bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), 2024 yılının ocak ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 oranında artış ile 306 milyon dolar; İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 284 milyon dolar; Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), yüzde 749.8 oranında artış ile 174 milyon dolar; İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), yüzde 16.7 oranında artış ile 117 milyon dolar; İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), yüzde 31.4 oranında artış ile 82 milyon dolar; İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yüzde 8.7 oranında artış ile 44 milyon dolar; İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), yüzde 22.5 oranında artış ile 27 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

Seven: İhracat başarılarımızın katlanarak devam edeceğini ve bütün bir yıla yayılacağını öngörmekteyiz 

İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Cem Seven, “Yeni yıla, 2023 yılında gerçekleştirdiğimiz başarılı ihracatımızın mutluluğu neticesinde büyük bir motivasyon ile girdik. İİB, yeni yılın ocak ayında yüzde 25.4 oranında ihracat artışı ile diğer genel sekreterlikler arasında en yüksek ihracat artışı gerçekleştiren üçüncü birlik oldu. İhracat başarılarımızın katlanarak devam edeceğini ve bütün bir yıla yayılacağını öngörmekteyiz. Ocak ayında yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiğimiz etkinlikler ile yoğun bir ay geçirdik. İİB’nin genel katılıma açık, ücretsiz eğitimleri oldu. İİB çatısı altında Avrupa’nın önde gelen mobilya fuarlarından biri kabul edilen IMM Köln 2024 Fuarı’na info stant ile katıldık. Dünyanın en büyük şekerleme ve atıştırmalık ürünler fuarı ISM 2024 Fuarı’nın Türkiye milli katılımını gerçekleştirdik. Gerek yüksek oranlı ihracat artışımız, gerekse yurtdışında yaptığımız organizasyonlar ile yeni yıla hızlı bir başlangıç yaptığımızı söyleyebilirim” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.