Dolar 32,3355
Euro 35,2046
Altın 2.246,80
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C
Lösev

İzmir’de Çoban “Start-Up” Desteği Başlıyor

İzmir’de Çoban “Start-Up” Desteği Başlıyor
5 Ocak 2023 2:45 pm
295

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Mera İzmir projesi kapsamında çobanlara “start-up” desteği başlıyor. Projeyle çobanlara yerli ırk hayvan ve ağıl yapabilmeleri için inşaat malzemesi verilecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla ortaya çıkan Mera İzmir projesi kapsamında çobanlara “start-up” desteği yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ekonomik zorluklar nedeniyle çobanlığı bırakmak zorunda kalan kişilere yerli ırk hayvan ve ağıl yapabilmeleri için inşaat malzemesi desteğinde bulunacak.

Genç çobanların üretime dönmesi hedefleniyor

Ülkemizde ekonomik koşullar ve destek yetersizliği yüzünden bitmeye yüz tutan, gençler tarafından gitgide daha az tercih edilmeye başlanan çobanlık mesleği, İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzDoğa ve İzTarım’ın yürüttüğü Mera İzmir projesi ile desteklenmeye devam ediyor. Yoksulluk ve kuraklıkla mücadele amacıyla başlatılan Mera İzmir projesi kapsamında başlatılan “start-up” desteği ile daha önce küçükbaş hayvancılık yapmış ve bu konuda tecrübe kazanmış ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle hayvancılığı bırakmış genç üreticilerin tekrar kazanılması hedefleniyor.

Hayvan ve inşaat malzemesi desteği verilecek

Bergama, Kınık, Bayındır ve Kiraz’ın pilot bölge olarak belirlendiği “start-up” desteği kapsamında çobanlık mesleğine geri dönmek isteyen kişilere İzmir’in iklim ve doğasına uygun 40 yerli ırk karakeçi ya da maltız keçisi ve ağıl yapabilmeleri için tuğla, demir, çimento gibi inşaat malzemesi desteği verilecek. Mera İzmir projesi kapsamında yapılan destekler ile genç üreticilerin kırsalda üretim yapmaları ve mera hayvancılığı sistemine yönlendirilmeleri amaçlanıyor.

Üreticiler alım garantisi ile desteklenecek

Start-up desteği alan üreticilerin, hayvanlarını Mera İzmir projesi kriterlerine uygun olarak yetiştirilmesi gerekiyor. Hayvanların en az yedi ay merada otlatılması ve hayvanlara mısır silajı gibi su tüketen yem bitkilerinin verilmemesi öncelik hâline getiriliyor. Desteği aldıktan sonra bu kriterlere uygun üretim yapan çobanlara süt ve et alım garantisi verilmesi ve “Başka Bir Tarım Mümkün” sertifikasyon programına dâhil edilmesi planlanıyor.

Başvuru şartları açıklandı
İzDoğa ve İzTarım tarafından yürütülen Mera İzmir projesi kapsamında verilecek start-up desteğinin başvuru şartları belli oldu

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • İzmir il sınırları içerisinde ikamet etmek
  • 18 yaşından büyük ve 30 yaşını geçmemiş olmak
  • Daha önce küçükbaş hayvancılık yapmış ve bu konuda tecrübe kazanmış; ancak ekonomik sıkıntılar sebebiyle hayvancılığı bırakmış olmak
  • Kişinin kendisi ve birinci derece yakınlarının büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığına sahip olmaması
  • Tarımsal kooperatif ortağı olmak

Çoban “start-up” desteğine başvurular, İzmir Büyükşehir Belediyesi internet sitesi üzerinden https://www.izmir.bel.tr/tr/BaskaBirTarimCobanStartupFormu linkinden yapılabiliyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.