Dolar 32,4584
Euro 34,6503
Altın 2.392,51
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Lösev

İzmit Dağköy’de Araka Hasat Şenliği Düzenlendi

İzmit Dağköy’de Araka Hasat Şenliği Düzenlendi
17 Haziran 2023 4:58 am
189

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kırsalda ikamet eden vatandaşların gelir ve refah düzeyinin iyileştirilmesi, kırsal ekonomik alt yapının güçlendirilmesi ve tarımsal ürünlerin daha iyi değerlendirilmesi amacıyla kadın ve genç çiftçilere yönelik, “Fikir Sizden, Destek Bizden” projesini hayata geçirdi. Proje doğrultusunda yüzde 75 hibeli tarımsal destek verilen İzmit Dağköy’de kadın çiftçilerin organik olarak yetiştirdiği bezelye türü arakanın ilk hasadı yapıldı. Şenlik havasındaki etkinliklerde bezelye ayıklama yarışması düzenlendi, toplanan bezelyelerden yapılan yemek davetlilere ikram edildi.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, kırsal kalkınmanın desteklenmesi ve tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi için hayata geçirdiği çok sayıda projeyle çiftçilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Üreticilere tamamı hibe mazot, yüzde 50 hibe yem bitkisi tohum, gübre, meyve fidesi, modern sera ve tarımsal ekipman başta olmak üzere çok sayıda destek veren Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin her zaman yanında oluyor.

KADIN, GENÇ VE ENGELLİ AĞIRLIKLI

Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen, kadın, engelli ve genç çiftçilere öncelik verilen, “Fikir Sizden, Destek Bizden” projesi kapsamında, Kocaeli’de çiftçilik, arıcılık ve hayvancılık faaliyetinde bulunan kooperatiflerin sunduğu projeler değerlendirmeye alınmış, Kadının Eli Kooperatifi, Dr. Sumru Müstecaplıoğlu Halıdere Kadın Girişim Kooperatifi, Nüzhetiye ve Çevre Köyleri Kalkınma Kooperatifi, Dane-Riz Kadın Girişimi Üretim İşletme Kooperatifi, Dağköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Çalca Köyü Kadın Kooperatifi ve Doğal Yaşam Tarım ve Hayvancılık Üretim Kooperatifi yüzde 75 hibeli destek almaya hak kazanmıştı. Kooperatiflere, anahtar teslimi modern sera kurulumu, tohum, fide, gübre, alet ve ekipman desteği sağlandı. Bu doğrultuda, çoğunluğu kadınlardan oluşan İzmit Dağköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin organik olarak yetiştirdiği bezelye türü arakanın hasadı yapıldı. Şenlik havasında geçen pograma Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Dağköy Mahalle Muhtarı Özcan Özmüş, İzmit Dağköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necla Sarı Akyazı, çevre mahallelerin muhtarları, tarım kooperatiflerinin başkanları ve çiftçiler katıldı.

“HER ZAMAN ÇİFTÇİNİN YANINDAYIZ”

Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, burada yaptığı konuşmada, Başkan Tahir Büyükakın’ın öncülüğünde tarımsal kalkınmaya ve çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına yönelik çok sayıda destekleme projesini hayata geçirdiklerini, Büyükşehir olarak üreticilerin her zaman yanında olduklarını söyledi. Başkan Büyükakın‘ın talimatıyla tarım ve hayvancılığı destekleme kapsamında, kolektif üretime katkı veren, özellikle kadınların bir araya geldiği kooperatiflere pozitif ayrımcılık yaparak destek programı paketi hazırladıklarını belirten Aydınlık, şöyle konuştu: “Tahir Büyükakın Başkanımız göreve geldiği günden bu yana, onun ortaya koyduğu vizyon ve iradeyle; üretim kapasitesini nasıl arttırırız, çiftçilerimize, üretim yapan köylülerimize hem girdide hem ürünün yetiştirilmesi hem de pazarlarda yer bulması açısından ne yaparsak köyümüz kalkınır, kırsalda hayat yeniden canlanır diye dört senedir planlıyoruz. Bu kapsamda ‘Fikir Sizden, Destek Bizden’ projesini hayata geçirdik. Daha önceki tarım ve hayvancılık konusundaki desteklerimizden biraz farklı olarak, kolektif, yani birlikte üretime destek veriyoruz. Bu sayede üretimde toplulaştırmayı ve birlikte üretimin getirdiği sinerjiden kaynaklanan artı değerin artmasını sağlamış olacağız.”

“ÜRÜNLERİ İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITACAĞIZ”

Büyükşehir olarak, kırsal kesimde, özellikle kadınların bir araya geldiği kooperatif ve birliklere proje karşılığında yüzde 75 hibe desteği verdiklerini aktaran Aydınlık, “Diğer projelerden farkı olarak, yüzde 25’i çiftçilerimizin ürettiği ürünlerden alıyoruz. Bu ürünleri de Büyükşehir’den sürekli yardım alan ihtiyaç sahibi ailelere veriyoruz. Ödeme konusunda çiftçilerimizi zorlamıyoruz, geniş bir takvime yayıyoruz” dedi.

“DESTEKLE BİRLİKTE SERACILIKTA ÜRETİM İKİ KAT ARTTI”

Mazottan gübreye, tohumdan fidana, arıcılıktan seracılığa kadar üreticilere çok sayıda destek verdiklerini, hayata geçirdikleri birçok projesinin Türkiye’ye örnek olduğunu kaydeden Aydınlık, “Kocaeli’nin sadece sanayi şehri değil, tarım kenti olmasını da düşündük. Verdiğimiz desteklerle atıl tarlalar sürülmeye, ekilmeye başlandı. Son dört yılda seracılıkta üretim iki kat arttı. Başkanımızın direktifleriyle tarıma ve üreticilere desteklerimiz artarak sürecek.” diye konuştu.

Topraksız seracılık konusunda dünyadaki son teknoloji ve yöntemleri Kocaeli’de yerlileştirerek uygulamaya başladıklarını aktaran Genel Sekreter Yardımcısı Aydınlık, şunları kaydetti: “Bu serayı Darıca’da, kaymakamlığımızla işbirliği yaparak kurduk. Orada üretim başladı. Seralarda üretilen sebze ve meyveler, kaymakamlığımızdan yardım alan ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılıyor. Serada bu kişiler istihdam ediliyor. Bu çok güzel ve Türkiye’ye örnek bir projedir. Topraksız sera üretimi yapmak isteyenlere önümüzdeki günlerde hibe desteklerimiz olacak.”

“BAŞKANIMIZ HER ZAMAN ÜRETİCİNİN YANINDA”

İzmit Dağköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necla Sarı Akyazı da  hibe desteğin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Büyükşehir bize 2 dekarlık modern bir sera kurdu. Araka tohumu verdiler. Biz de kasım ayında arakalarımızı hemen ektik ve şimdi de hasadını yapıyoruz. Büyükşehir her zaman üreticinin yanında. Biz de çoğunluğu kadınlardan oluşan bir kooperatif olarak en büyük destekçimiz Büyükşehir. İyi ki varlar, iyi ki üreticilere böyle destek veriyorlar” dedi.

“BEZELYELERİ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA YİYEBİLİRSİNİZ”

Kadınlarla birlikte kooperatif olarak gece gündüz durmadan çalışarak ürettiklerini vurgulayan Akyazı, “Kadın üretici çok kıymetli ve verimli oluyor. Kadın üyelerimiz başta olmak üzere hepsine çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a teşekkür ediyorum. Her zaman yanımızda oluyor ve desteklerini esirgemiyor. Araka bezelyelerimiz hiç kimyasal madde kullanmadan yetiştirdik. Gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz tüketebilirsiniz” diye konuştu.

“DESTEK BÜYÜKŞEHİRDEN, ÜRETMEK BİZDEN”

Dağköy Mahalle Muhtarı Özcan Özmüş ise Başkan Büyükakın’ın çiftçiye, tarıma ve kooperatife verdiği destekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, dolayı teşekkür ederek, “Destek Büyükşehirden, üretmek bizden. Başkanımıza mahallem adına, çiftçilerimiz adına çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

HASAT ŞENLİĞİ RENKLİ GEÇTİ

Konuşmaların ardından, kadın çiftçiler, Büyükşehir’in desteğiyle yetiştirdikleri arakaların hasadını yaptı. Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık ve protokol üyeleri, üreticilerle birlikte bezelyeleri ayıkladı. Çocuklar, kurulan oyun alanların doyasıya eğlenirken, organik olarak yetiştirilen araka başta olmak üzere çok sayıda sebzenin stantlarda satışı gerçekleştirildi. Bezelye ayıklama yarışmasında dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi. Etkinlikte ayrıca, “Genç gelecektir ve tarım varsa hayat vardır” sloganıyla üretimde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla eğitim ve öğretimin son haftası olması dolayısıyla Dağköy ve civar mahallelerde bulunan öğrenciler için çeşitli tanıtıcı stantlar, atölyeler, eğlence ve oyun alanları kuruldu. Programın sonunda vatandaşlara, etkinlik alanında pişirilen araka yemeği ve bezelyeli pilav ikram edildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.