Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C
Lösev

Kanola Tohumları Toprakla Buluştu

Kanola Tohumları Toprakla Buluştu
23 Eylül 2022 8:14 pm
155

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Tarımsal Üretimin Arttırılması Projesi” çerçevesinde “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” başlığı altında “İstanbul İçin Kanola Yağlı Tohum Projesi” kapsamında Silivri, Çatalca, Arnavutköy ve Büyükçekmece’de Kanola tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.

”Kanola Tohumu Dağıtım ve Ekim” programlarına İstanbul Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Ziraat Odası Başkanları, Kooperatif Temsilcileri, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Mahalle Muhtarları ve çiftçiler katıldı.

İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile ilgili bilgi veren İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “Kanola, yağı için üretilen tohumlardan bir tanesi. Bahar ayında çok güzel açar, arıcılık yönünden de çok önemli. Kanola, yağ oranı çok yüksek olan bir bitki. Kanola yağı değerli bir yağ. Bir dönem yasaklanan kolza tohumları üzerinde yapılan çalışmalar ile zararlı etkileri ortadan kaldırılarak kanola bitkisine evrilmiştir. Şu an üretime geçecek kanolanın zararı yoktur. Türkiye’nin yağ açığı var. Bu bir gerçek. Yağ açığını nasıl kapatabiliriz diye düşünüp bu projeyi hazırladık. Yaklaşık olarak 20 bin dekarlık alanda yüzde 75 hibeli olarak projemiz dahilinde kanola tohumlarını toprakla buluşturuyoruz. Projeyi şu anda Silivri, Çatalca, Arnavutköy ve Büyükçekmece olmak üzere 4 ilçemizde uyguluyoruz. Toplam Bütçesi 1 Milyon 672 Bin TL olan projenin; 1.254 Bin TL’sini biz Bakanlık olarak karşılıyoruz. 418 bin TL’sini vatandaş veriyor. Yani kanola tohumlarının yüzde 75’ini biz veriyoruz, yüzde 25’ini çiftçi sağlıyor. Bununla birlikte çiftçimize mazot, gübre, alan desteği de veriyoruz. Birçok üründe olduğu gibi yine satışlarda herhangi bir problem yaşanmıyor” şeklinde konuştu.

Karaca, “Son dönemlerde gerek yerel yönetimlerimiz gerek bizlerin çabasıyla İstanbul’un özellikle tarımsal potansiyelini de öne çıkarmaya çalışıyoruz.  İstanbulumuz şu anda kanola üretiminde Türkiye 5’incisi. Dünya; tarımın değerini, tarımsal üretimin değerini pandemi ile beraber çok acı bir şekilde tecrübe etti. Allah razı olsun bizim çiftçimizden, bizi kimseye muhtaç etmediler. Ülke olarak kendi kendimize yettik o dönemde. Arkasından dünyanın hububat ambarı olan iki ülkede savaş çıktı. Bu savaş bize üretimin önemini bir kez daha gösterdi. Sayın Bakanımız son dönemlerde üstüne basa basa söylüyor. Karbon izini azaltarak yerinde üretimle büyükşehirleri yerinde doyurmak hedefiyle kent tarımı ile ilgili projelerimizi de geliştiriyoruz. İnşallah yakın zamanda hayata geçecek. Tohumlarımızın çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bol bereketli bir sezon geçirirler” dedi.

Proje kapsamında Silivri’de 149 çiftçi, Arnavutköy’de 19 çiftçi, Büyükçekmece’de 10 çiftçi, Çatalca’da 40 çiftçi ile 20.000 dekar alan için 904 çuval, olmak üzere 7.600 kg kanola tohumu İstanbul’da toprakla buluşmuş oldu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.