Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Lösev

Proje Kapsamında 700 Kg Petek Desteği Sunulacak

Proje Kapsamında 700 Kg Petek Desteği Sunulacak
23 Ocak 2024 4:49 am
117

Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Birimi tarafından hazırlanan proje kapsamında, 2023 yılında kentimizde yaşanan orman yangınlarından etkilenen arıcılara Temel Petek Desteği sağlandı.

Temel Petek Desteği projesi için Tohum Sandığında düzenlenen programa Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, Çanakkale Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Mustafa Ömür İstek, köy muhtarları, Yerel Kalkınma Birimi personeli ve arı yetiştiricileri katıldı.

Proje Kapsamında 700 Kg Petek Desteği Sunulacak

2023 yılında bölgemizde yaşanan orman yangınları sonrası, yangından etkilenen köylerimize (Kayadere, Aşağı Okcular, Mareşal Fevzi Çakmak, Kızılkeçili, Yapıldak, Yağcılar, Kurşunlu, Kemel, Kalabaklı, Kurşunlu, Ulupınar, Belen, Yukarı Okçular, Saraycık) gerçekleştirilen ziyaretlerde yapılan değerlendirmelerde; bölgemizde büyük bir katma değere sahip olan bal üretiminin sağlandığı meraların ve kovanların zarar gördüğü tespit edilerek, öncelikle orman yangınlarından zarar gören arıcılar başta olmak üzere tüm bölge arıcılarına destek olma amacı ile hazırlanan “Temel Petek Desteği” projesi kapsamında, yerel üretimi desteklemek amacı ile Arıcılar Birliği’nden 700 kg petek alımı yapıldı. Projede 81 başvuru kabul edildi.

“Arıcılar İçin Çok Yerinde ve Güzel Bir Destek”

Temel Petek Desteği Projesinin töreninde ilk olarak bir konuşma yapan Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, Çanakkale’nin arıcılık açısından çok önemli yerlere gelmeye devam devam ettiğini belirterek, “Arı doğal bir eczane. Bal ve diğer arı ürünleri, doğal bir ilaç. Arı hepimizin dostu, çiftçiye de çok destek olan, ücretsiz bir işçidir. Arıları muhafaza etmemiz lazım. Arılar biterse bir süre sonra yaşam da bitiyor. Bölgemizde geçtiğimiz yaz beklemediğimiz sıkıntılar yaşadık. 500 tane arılı kovan ve 300 boş kovan yandı. Bu çerçevede Çanakkale Belediyesi de arıcılara balmumu desteği planlamış. Bu çok yerinde ve güzel bir destek. Balmumu balın oluşumuna değer katan çok önemli bir şey. Bir kilo balmumu yapan bir arı, 22 kilo bal kaybediyor. Biz bu balmumlarını kovanlara temel petek olarak koyduğumuz zaman, arının bal yapımına destek vereceğiz. Kovanda bir kilo balmumu demek, 22 kilo bal demek. Bu, bal üretimine de büyük bir destek. Arıcılara büyük bir destek. Gerçekten bu projenin düşünülmesi çok yerinde” diyerek, projeye katkı sunanlara teşekkürlerini iletti.

Tarımsal Çalışmalara ve Desteklemelere Hız Kesmeden Devam

Konuya ilişkin bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay da kentin tarımsal ve üretim alanındaki faaliyetlerine destek verilmesi amacıyla kurulan Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Biriminin görevlerinin üç ana başlık altında toplandığını belirterek, “Bu görevlerden ilki üretim. Çanakkale Belediyesi büyükşehir olmamasına rağmen, kent içinde tarıma elverişli arazileri vardı. Bu arazileri değerlendirmeye başladık. 2017 yılından itibaren Tohum Sandığı kurulmuştu. Atalık tohumlarımızı korumak, yaygınlaştırmak ve Türkiye’nin her tarafına bu tohumları ileterek genetik mirasa sahip çıkmak istiyorduk. Bu çalışmalarımızı oldukça geliştirdik. İyi tarım sertifikalı üretimler yaptık. Çitçimize önemli destekler sunduk; ücretsiz toprak analizi gibi, bu yıl başladığımız zeytinyağı analizi gibi. Projeler hazırladık; Üretimi Uçuruyoruz projesi hazırladık, Dijital Yüz Projesi hazırladık. Hem turizm hem tarım olarak kentin vizyonuna uygun projeler, Çanakkale kentine de kırsalına da temas edecek işler yapmaya başladık. İkinci ana başlığımız; üretimin, üreticinin ve kooperatiflerin, üretici birliklerinin desteklenmesi, üçüncü başlığımız da coğrafi işaret, markalaşma ve pazarlamaya yönelik çalışmalar yapmaktı. Çok acı olaylar yaşandı geçtiğimiz yaz, 14 köy bundan olumsuz olarak etkilendi. Sadece ormanlar yanmadı. Tarımsal üretimimiz etkilendi, hayvan işletmelerimiz yandı, kovanlarımız yandı ve ciddi bir zararla karşı karşıya kaldık” dedi. Mutluay, bu zararların giderilmesi adına çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, bundan sonraki süreçte ortak çalışma ve projelerin süreceğini kaydetti.

“Çanakkale Arı Yetiştiricileri İçin Muazzam Bir Mera”

Törende son olarak bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da tarımın çok önemli olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında, “Tarım olmazsa hayat olmaz. Topraktan elde edilen ürünler, canlı yaşamının sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Bu doğrultuda arıcılığın önemi daha üst düzeydedir. Arı yoksa üretim de yoktur. Arının ürettiği bal insan sağlığı için de muazzam bir kaynaktır. Çanakkale bu anlamda arı üreticileri için muazzam bir mera” dedi. Arı Yetiştiricileri Birliğinin de çok önemli çalışmalar ortaya koyduğunu belirten Başkan Gökhan, geçtiğimiz yaz yaşanan orman yangınlarında özellikle köylerde büyük kayıplar yaşandığını belirterek, köylerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Yem, saman yardımları gibi dayanışma ile pek çok desteğin verildiğini belirten Başkan Gökhan, son olarak Temel Petek Desteği projesinin hazırlandığını belirterek, projeye katkı sunan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Merkez Bal Üreticileri Birliği’ne de teşekkürlerini iletti.

Yapılan konuşmaların ardından, temel petekler arı yetiştiricilerine takdim edildi. Arı yetiştiricileri desteklemelerden dolayı Çanakkale Belediyesine teşekkürlerini iletirken, davetliler son olarak Tohum Sandığını gezerek faaliyetlere ilişkin bilgiler aldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.