Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C
Lösev

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Hasadı Başladı

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Hasadı Başladı
6 Ekim 2023 7:20 pm
65

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla 3 yıl önce hayata geçirilen, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) kapsamında, il genelinde ilk etapta yaklaşık 1140 dekar alanda toprakla buluşturulan tıbbi aromatik bitkilerin hasadına başlandı.

ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLÜYOR

Turizm, sanayi, eğitim, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bir arada yapıldığı nadir kentlerden biri olan Kocaeli’de, Büyükşehir Belediyesi çiftçilere yönelik hayata geçirdiği destekleme projeleri üreticilerin yüzünü güldürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın büyük önem verdiği, Kocaeli’nin en önemli kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan TABİP ile katma değeri yüksek biberiye, tıbbi nane ve oğul otu yetiştiricilerine destek sağlanıyor. Proje kapsamında bugüne kadar 4 milyon 890 bin aromatik bitki toprakla buluşturuldu. Kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi de hedeflenen proje ile ayrıca kadın çiftçilere de istihdam sağlanıyor.

MEVSİMİN İLK BİBERİYE HASADI BAŞLADI

Bu sezonun ilk biberiyelerin hasadı, Derince ve Kandıra ilçelerinde yapılmaya başlandı. İl genelinde 2021 ve 2022 yıllarında toplam 250 ton biberiye hasadı yapılırken, bu sene rakamın yaklaşık 150 ton olması bekleniyor. Aromatik bitkilerin hasadı, insan gücüyle ve aynı zamanda tasarımı ve üretimi tamamen milli ve yerli imkanlarla Büyükşehir Belediyesince yaptırılan römork yüklemeli aromatik bitki hasat makinasıyla da yapılıyor. İlk kez Kocaeli’de kullanılan makina sayesinde hasat, bitkilere zarar vermeden, seri olarak gerçekleştiriliyor.

DİKİM YAPILAN ALANLAR SİGORTALANDI

Büyükşehir Belediyesi Sekapark A.Ş.’nin kontrolörlüğünde 5 üretim yılı boyunca tüm tarımsal faaliyetler, çiftçilere ait sertifikalandırma süreci, eğitimler ve saha uygulamalarının takibi, uluslararası standartlara uygun olarak organik bitki sertifikalandırma doğrultusunda yapılıyor. Fide dikimi gerçekleştirilen arazilerin, yıllık bitkisel ürün sigorta poliçeleri, Sekapark A.Ş. tarafından karşılanıyor. Proje doğrultusunda, Büyükşehir ziraat mühendisleri ve Sekapark A.Ş. teknik ekibi dikim yapılacak tarlalarda gerekli kontrolleri sağlarken, çiftçilere teknik konularda danışmanlık hizmeti de veriyor.

KOCAELİ, TIBBİ VE AROMATİK BİTKİNİN MERKEZİ OLACAK

Büyükşehir Belediyesince yürütülen Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) ile “sanayi kenti” Kocaeli, tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin de merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Dünyada milyarlarca dolarlık hacme sahip tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı, Kocaeli için de önemli bir kazanç kapısı olacak. Bu bağlamda Kocaeli’de üretilen tıbbi ve aromatik bitkiler iç piyasanın yanı sıra Türkiye’nin bu alandaki ihracatına da katkı sağlayacak.

İLAÇ, TAKVİYE GIDA VE KOZMETİK

Büyükşehir’in kurduğu, Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezinde, demostrasyon bitki yetiştirilerek, Su buharı yöntemi ile katma değeri yüksek tarım ürünlerinden elde edilen uçucu yağlar ilaç, takviye gıda ve kozmetik sektöründe kullanılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iş birliğinde kurulan Sekapark A.Ş. Süper Kritik Akışkan Ekstraksiyon Tesisinde ise ürünler yüksek teknoloji ile işlenerek, uluslararası standartlara uygun olarak edilen bitki ekstraktları ile kozmetik, gıda ve ilaç sanayine hammadde sağlanıyor.

ÜRETİCİLER MEMNUN

Tarlasında biberiye hasadı yapılan Kandıralı üretici Hüseyin Ferhat Arı, biberiye işine bu sene girdiğini, yaklaşık 10,5 dönüm tarlasında bu yılın en güzel mahsulünü elde ettiğini söyledi. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yaptığı için memnun olduğunu ifade eden Arı, şunları kaydetti: “Satışta bir sorun yok. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile anlaşmalıyız. Geliyorlar, dikiyorlar, vakti gelince hasadını yapıp gidiyorlar. Biz paramızı alıyoruz. Bu sene ikinci hasadımızı yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesinin teşviki ile girdim bu işe. Çok memnunum. Büyükşehir her şeyini yapıyor, biz işçiliğini yapıyoruz. Herkesin biberiye dikmesini tavsiye ediyorum. Verimli ve katma değeri yüksek. Büyükşehir’den patpat, gübre ve mazot desteği aldım. Allah’a şükürler olsun, çok memnunuz. Tahir Büyükakın Başkanımıza teşekkür ediyorum. Her türlü desteği veriyor. Başkanımız yanımızda olduğu için rahat ediyoruz.  Kendisine çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.”

“KOCAELİ OLARAK ÇOK ŞANSLIYIZ”

Derince ilçesinde 60 dönüm arazisine biberiye, 15 dönüme de lavanta diken üretici İbrahim Turan, daha önce buğday, yulaf ve mısır ektiğini ancak Büyükşehir’in tavsiyesi ile katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmeye karar verdiğini söyledi. Büyükşehir ile alım garantili 5 yıl sözleşme yaptığını anlatan Turan, “Gübre olsun, mazot olsun her türlü desteği alıyoruz. Biz sadece çapa yapıyoruz, sulamasını yapıyoruz. Güzel bir ürün aldık çok memnunuz. Her yıl verim kalitesi artıyor. Cebimizden çok fazla her şey çıkmıyor. Para kazanmaya başladık. Zamanla daha çok kar elde edeceğiz. Biberiye kıraç toprağa uygun bir bitki. Mısır ve buğday ekimine uygun olmayan arazilerde ekilebilir. Çiftçi arkadaşlara tavsiye ederim. Tahir Büyükakın Başkanımız biz çiftçilere çok destek oluyor. Mazot, çiftçi için olmazsa olmaz. Mazotu verdin mi çiftçi bir şekilde ekip biçiyor. Diğer illerden arkadaşlar bize buralarda böyle destek yapılmıyor diyor. Biz Kocaeli olarak çok şanslıyız. Bu desteklerin devam etmesini istiyoruz. Tahir Büyükakın başkanımıza da verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.