Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Lösev

AKİB’in 2023 İhracatı 16,16 Milyar Dolar Oldu

AKİB’in 2023 İhracatı 16,16 Milyar Dolar Oldu
8 Ocak 2024 5:17 am
75

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, küresel ticarette talep daralmalarının, döviz kuru ve enflasyon dengesizliklerinin, deprem felaketlerinin ve jeopolitik gerilimlerin damga vurduğu 2023 yılında 16,16 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümünün kutlandığı 2023’te en yüksek ihracat değerlerine kimya, demir-çelik, hububat ve bakliyat sektörlerinde ulaştıklarını belirten Başkan R. Onur Kılıçer, en fazla ihracat yaptıkları ülkelerin Irak, Hollanda ve Rusya olduğunu bildirdi.

“Türkiye geneli ihracata yüzde 7,3 oranında destek verdik”

Aralık ayında 1 milyar 679 milyon dolar ihracat gerçekleştiren AKİB’in yıllık performansının 16 milyar 161 milyon dolara ulaşmasıyla Türkiye’nin 255,8 milyar dolarlık ihracatına yüzde 7,3 oranında destek verdiğini vurgulayan Başkan Kılıçer,  “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutladığımız 2023 yılında 86 yıllık köklü mazimizden aldığımız güçle, bölgemizin zengin çeşitliliğe sahip tarımsal üretimini ve tasarım üstünlüğüne sahip teknoloji yoğun sanayi ürünlerini uluslararası pazarlara en yüksek değerlerde ihraç etmenin gayretini gösterdik. 1937 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Reisicumhur’ imzasıyla kurulan Doğu ve Cenup Vilayetleri Mıntıkası Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği’nin temelleri üzerinde yükselen Akdeniz İhracatçı Birlikleri olarak, 26 bini aşkın üyemizle Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında zorlu koşullara rağmen üretebilme kabiliyetimizi, güvenilir ticaret ortağı imajımızı ve tedarikçi gücümüzü koruyarak ‘İhracatla Yükselen Türkiye’ vizyonuna destek vermenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

“En çok ihracat gerçekleştiren birlikler arasında olmayı sürdürdük”

2023 yılında yurt içinde ve küresel arenada ortaya çıkan tüm zorluklara rağmen, üretim çarklarını döndürmenin gayretini göstererek dünyanın her bir köşesinde var olma ve Türkiye’ye döviz kazandırma mücadelesini kararlılıkla sürdürdüklerini vurgulayan Başkan Kılıçer, “Küresel ticarette talep daralmalarının, döviz kuru ve enflasyon dengesizliklerinin, deprem felaketlerinin ve jeopolitik gerilimlerin damga vurduğu 2023 yılında ihracat pazarlarında yaşanan kayıplarımızı telafi etmek için uğraş verdik. Demir çelik, hazır giyim ve konfeksiyon, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, kimyevi maddeler ve mamulleri, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, tekstil ve hammaddeleri ile yaş meyve sebze sektörlerinden aldığımız güçle Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren birlikleri arasında olmayı sürdürdük.” diye konuştu.

“Bölge ihracatımızı kimya, demir-çelik, hububat ve bakliyat sektörleri sırtladı”

Geride kalan yılda en yüksek ihracat değerlerine kimya, demir-çelik, hububat ve bakliyatta ulaşan AKİB’in geçen yıla göre yaş meyve sebze ile hububat ve bakliyatta ihracat hacmini artırma başarısı gösterdiğini kaydeden Başkan Kılıçer, şunları söyledi: “2023 yılında en fazla ihracatı 5 milyar 321 milyon dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz, 3 milyar 309 milyon dolar değer ile ikinci, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 2 milyar 157 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Söz konusu yılda Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 1 milyar 762 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 1 milyar 124 milyon dolar, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 1 milyar 120 milyon dolar,  Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 340 milyon 646 bin dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 319 milyon 138 bin dolar ihracata imza attı. İhracat hacmimizi yaş meyve sebzede yüzde 8,6 oranında, hububat ve bakliyat ve yağlı tohumlarda ise yüzde 2,2 oranında artırdık.” dedi.

“Romanya, Cezayir ve Suudi Arabistan’da ihracat hacmimiz arttı”

İhracat ana pazarları Avrupa Birliği, Orta Doğu, Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu olan AKİB’in ihracat performansını ülkelere göre değerlendiren Başkan Kılıçer, şöyle konuştu: “Birliğimiz, 2023 yılında en yüksek değerleri Irak, Hollanda, Rusya, Romanya ve İtalya pazarlarında elde etti. Irak’a 1 milyar 304 milyon dolar, Hollanda’ya 1 milyar 190 milyon dolar, Rusya’ya 971 milyon 781 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu ülkeleri 793 milyon 288 bin dolar değer ile Romanya ve 727 milyon 525 bin dolar değer ile İtalya takip etti. Bu dönemde ülkeler düzeyinde ihracat hacminde en güçlü performansı yüzde 40 artışla Romanya pazarında yakaladık. Bu ülkeyi yüzde 37 artış ve 290 milyon 925 bin dolar değer ile Cezayir, yüzde 32 artış ve 257 milyon 924 bin dolar değer ile Suudi Arabistan takip etti. İhracat hacminde anlamlı artışlar sağladığımız diğer ülkeler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Ukrayna, İtalya ve Rusya oldu.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.