Dolar 32,2729
Euro 34,8078
Altın 2.435,93
BİST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Lösev

Bakan Kirişci:”Tarımsal Üretimin Sürdürülebilirliği Adına Mutlak Suretle Kırsala Dönmeliyiz.”

Bakan Kirişci:”Tarımsal Üretimin Sürdürülebilirliği Adına Mutlak Suretle Kırsala Dönmeliyiz.”
14 Eylül 2022 9:49 am
121

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Bakanlık olarak, gençlerimizin kırsala dönüşü için tarım orman projeleri kapsamında yaptığımız 100 bin lira tutarındaki hibe desteğini, Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 2024’e kadar sürdürme kararı aldık. Bu miktarın da artırılması söz konusu.” dedi.

Kirişci, Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Gençler Tarım ile Buluşuyor” programında yaptığı konuşmada, Konya’nın, tarımın başkenti olduğunu belirtti.

Tarih boyunca tarımı, ekonomisi, kültürüyle öncü şehirlerden olan Konya’nın, tarım alanında ve tarımsal sanayide Türkiye’nin lokomotifi olduğunu dile getiren Kirişci, “Bugün, ülkemizin tarım alanlarının yüzde 8’i ki bu 1 milyon 858 bin hektara tekabül eder, Konya’da bulunmaktadır. Konya’da gelişmiş sektörlerin başında makine sektörü gelmektedir. Özellikle tarım alet ve makineleri alanında Konyalı müteşebbisler, sektörde önemli bir aktör konumundadır. Ülkemizdeki her 4 firmadan biri Konya’da bulunmaktadır. Zirai alet ve makineleri ihracatının yüzde 14’ü Konya’dan gerçekleşmektedir.” ifadesini kullandı.

Kirişci, göl, gölet ve sulama projeleri ile birim alandan alınan tarımsal üretim miktarlarını artırarak 2002’de 6,9 milyon ton olan bitkisel üretimin 2021’de 17,4 milyon tona yükseltildiğini vurgulayarak, ayrıca 2002’de 143 milyon lira olan tarımsal desteklerin, 2021’de 634 milyon liraya çıktığını söyledi.

Konya’ya 2022’nin 8 aylık döneminde kırsal kalkınma yatırımları kapsamında 21,4 milyon lira, hayvansal üretim desteklemeleri kapsamında 504,9 milyon lira, bitkisel üretim destekleri kapsamında ise 1,5 milyar lira destek verildiğini belirten Kirişci, “Konyalı üreticilerimize son 20 yılda yatırımlarla birlikte 57,3 milyar liralık tarımsal destek sağladık. Konya’da büyükbaşta hayvan varlığımız 2002’den bu yana üç katına çıkmıştır. 952 bin 538 büyükbaş hayvan sayısı ile ülkemiz büyükbaş varlığının yüzde 5’ine sahip Konya, ilk sıradadır. Konya’daki küçükbaş hayvan varlığı ise son 20 yılda iki kat artmıştır. Bugün itibarıyla 3 milyon 214 bin 982 küçükbaş hayvanla Konya 2. sıraya yerleşmiştir.” diye konuştu.

Kirişci, teknolojide Türkiye’den ileri olduğu söylenen ülkelerde, genç nüfusun toplam nüfusa oranının gittikçe azaldığına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

“20 yaş altı nüfusun oranı İtalya’da yüzde 17,6, Türkiye’de ise 31,7’dir. Bize en yakın ülke İrlanda olup, 26,8 ile bizim hemen arkamızdan gelmektedir. Özellikle dün eğitim ve öğretim hayatına başlayan 18 milyon yavrumuza bu yeni eğitim öğretim döneminde sonsuz başarılar diliyorum. 8 milyonluk da bir üniversite gençliğini düşündüğümüzde tam 26 milyonluk bir nüfus ülkemizde eğitim faaliyetlerinde öğrenci statüsüne sahip durumdadır. Maalesef bizim de giderek yaşlandığımız ve bu yaşlılığı da mutlaka dikkate almamız gerektiği konusu açıktır. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle nikâh merasimlerinde 3 çocuğu tavsiye ettiğinde bunu anlamayan veya anlamak istemeyen çevreler, ‘Bizim çocuk sayımızla bu ülkenin hükümetinin, iktidarının, ülkenin cumhurbaşkanının ne ilgisi, alakası var?’ derler. Nüfus artış hızımızı sürdürebilmemizin, kısacası yaşlanmamamızın yegâne yolu, genç nüfusu sürekli belirli bir oranın üzerinde tutmaktır.”

Kirişci, 2016’da yüzde 31,7 olan ortalama yaşın 2021’de 33,1’e gerilediğini dile getirerek, Türkiye nüfusunun yaşlandığını vurguladı.

Altyapı sorunları gibi birçok gerekçeyle kırsalın terk edildiğini, kentlerin etrafında “varoş” denilen yaşam alanları oluşturulduğunu belirten Kirişci, şöyle devam etti:

“Bunu tersine çevirmek zorundayız. Esas çözümün kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın istekleri ve ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu elbette biliyoruz. Zaten Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki hükümetlerimiz de özellikle kendi bakanlığımızdaki Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü gibi birilerimiz başta olmak üzere sürekli bu alanda destek vermeye devam etmektedir. Önlemlerimizi aldık ve almaya da devam ediyoruz. Biz tarımsal üretim ve ormancılıkla ilgili faaliyetlerimizin sürdürülebilirliği adına mutlak suretle kırsala dönmeliyiz. Bu ülkede ‘Ben üreticiyim.’ demekten veya ailesinin bu faaliyetlerde bulunmasından hicap duyan, bunu zikretmeyen kardeşlerimiz, artık gönül rahatlığıyla ‘Biz çiftçiyiz, çiftçi bir ailenin çocuğuyuz, biz üretiyoruz, ürettiğimiz için değerliyiz.’ noktasına gelmiştir.”

Türkiye için bir başka önemli konunun ara eleman sorunu olduğuna dikkati çeken Kirişci, Bakanlık olarak bu sorunun çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını ve tarımda ara eleman ihtiyacı için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Bakan Kirişci, gelecekte insanlığın devamı, yaşamın sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilirliği için, tarım sektöründe faaliyet gösteren nüfusun genç, dinamik, geleceği planlayan, yöneten ve yönlendiren bir yapıda olmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bakanlık olarak, gençlerimizin kırsala dönüşü için tarım orman projeleri kapsamında yaptığımız 100 bin lira tutarındaki hibe desteğini, Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle 2024’e kadar sürdürme kararı aldık. Bu miktarın da artırılması söz konusu. ‘Uzman Eller Projesi’ dediğimiz bu destek çerçevesinde, 81 ilimizde 1883 proje uygun bulunmuştur. Bunlardan 1275 proje sahibi ile hibe sözleşmesi imzalamış, bu kapsamda, 127 milyon lira hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir. Projelerin uygulanması ve hibe ödemeleri devam etmektedir. Yani bütün gücümüzle ‘Sen üret yeter’ diyoruz. Biz her zaman sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz.”dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.