Dolar 32,4467
Euro 34,6492
Altın 2.386,31
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Lösev

Bakan Yumaklı: ”Zeytin Üzerinden Yapılan Spekülasyonlara İtibar Etmeyin”

Bakan Yumaklı: ”Zeytin Üzerinden Yapılan Spekülasyonlara İtibar Etmeyin”
9 Aralık 2023 11:57 am
104

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl 180 bin ton civarında olması beklenen zeytinyağı üretimin, stoklar göz önünde bulundurulmasa dahi iç tüketimi karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirterek, vatandaşların spekülasyonlara itibar etmemesini istedi.

Bakan Yumaklı, Manisa’da çeşitli programlara katıldı. Bu kapsamda, Manisa’nın zeytinciliğiyle ünlü Akhisar ilçesine bağlı Akçeşme Mahallesi’nde zeytin hasadına katılan Bakan Yumaklı, üreticilerle sohbet etti. Burada açıklama yapan Yumaklı, artık zeytin hasadının sonuna gelindiğini ve kapanışı yapmanın kendilerine nasip olduğunu söyledi.

Manisa’nın hem üzüm hem kanatlı yetiştiriciliğinde gurur verici rakamlara ulaştığını aktaran Yumaklı, “Zeytininin de ‘başkenti’ diyebiliriz. Sadece bir hasat anlamında değil aynı zamanda zeytinlerin tarihi bir değeri var. Pek çok zeytin ağacı var yine aynı şekilde. Hatta buna bağlı olarak da geleneksel zeytinyağı üretimi UNESCO listesine girmiş vaziyette.” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek hasadının yapıldığını anımsatan Yumaklı, şöyle konuştu:

“Yaklaşık 440 bin ton zeytinyağı üretimi yapıldı bu hasattan. Bu yıl 180 bin ton civarında bir zeytinyağı üretimimiz olacak. Çünkü malumunuz; bir yıl var yılı bir yıl yok yılı. Bu yıl da 180 bin tonluk bir üretimimiz olacak. Türkiye’mizin zeytinyağı tüketimi yaklaşık 160 bin ile 180 bin ton civarında. Yani bizim üretimimiz sadece bu yıl ürettiğimizi düşünsek bile bizim tüketimimize yeter vaziyette. Dolayısıyla zeytin üzerinden yapılan spekülasyonlara vatandaşımızın, milletimizin itibar etmemesini özellikle istirham ediyorum. Tabii bu tür konular gündeme geldiğinde herkesin bir şekilde kötü niyetli olanların diyelim bunu kullanma amacıyla kendine özgü birtakım yöntemler uyguladığını da görüyoruz.”

“DENETİMLER ÇOK YOĞUN ŞEKİLDE DEVAM EDECEK”

Sahte zeytinyağı satışına karşı 27 Kasım’dan bu yana 3 bin 500’ün üzerinde denetim yapıldığını, tespit edilenlere gerekli yaptırımların uygulandığını aktaran Yumaklı, şöyle konuştu:

“Çok yoğun bir şekilde de denetimlerimiz devam edecek, halkımızın güvenilir gıdaya ulaşmasıyla alakalı hiçbir şekilde bir toleransımız olmayacak. Özelliklede bütün dünyada çok güçlü olduğumuz bir üründe bunun yapılması hakikaten son derece ülkemiz, üreticilerimiz adına üzücü. Bütün dünyada zeytin üretimiyle ilgili problemin olduğu bir dönemde bizim kendimize yeter ürünü üretmiş olmamız, geçen yıldan bu yana yine devreden stoklarımızın olması ülkemizin kesinlikle zeytinyağı konusunda herhangi bir problem yaşamayacağının da garantisidir zaten.”

Yumaklı, çiftçilere teşekkür ederek, üretmeye devam etmelerinin önemli olduğunu, her zaman üreticinin yanında olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Daha sonra mahalle kahvehanesine giden Yumaklı, burada vatandaşlarla sohbet etti.

Akhisar Organize Sanayi Bölgesindeki bir zeytinyağı fabrikasını da ziyaret eden Yumaklı, tesislerde incelemelerde bulundu ve zeytinyağı sıkımı işlemine katıldı.

“YILDA İKİ KEZ SOFRALIK ÜZÜM HASADI YAPILABİLECEK KONUMA GELDİK”

Bakan Yumaklı, daha sonra bakanlığına bağlı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsündeki serada üzüm hasadına katıldı.

Yunusemre ilçesindeki Enstitü yerleşkesinde bulunan serada üzüm kesen Bakan Yumaklı, kurumun çalışmalarıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Yumaklı, burada yaptığı açıklamada, Enstitü’nün özellikle sofralık üzümle alakalı farklı üretim yöntemlerini uzun süredir devam ettirdiğini belirtti.

Enstitü’deki serada sofralık üzümün ilk hasadının haziran, ikinci hasadının aralık ayında yapıldığını aktaran İbrahim Yumaklı, şöyle konuştu:

“Yani yılda iki kez sofralık üzüm hasadı yapılabilecek konuma geldik. Peki nedir avantajı? Her şeyden evvel üretim girdileriyle ilgili gübre gibi su gibi girdilerinde yaklaşık yüzde 35’lik bir tasarruf söz konusu. Aynı şekilde zirai ilaç kullanımı neredeyse yok denecek kadar az. Yine işçilikle ve iklimlendirmeyle alakalı avantajları var. Her halükarda ürünün olmadığı dönemlerde de örneğin aralık ayındayız üzüm hasadı yapıyoruz. Manisa gibi üzümün başkentinde aynı şekilde sera ortamında üretilebilecek ve yılda 2 kez hasat edilebilecek ürünün araştırmasının sona erdiğini ve bu ürünlerin artık üretilmesiyle alakalı üreticilerin uygulamalarının başlayacağını da buradan söylemek isterim. Hayırlı, bereketli olsun.”

Bakan Yumaklı, bakanlığının, bitkisel ve hayvansal üretim konularında araştırma enstitüleri vasıtasıyla ülkenin geleceği için çok önemli çalışmalar yaptığını da sözlerine ekledi.

ARICILARA KOVAN DAĞITIMI

Manisa’daki programı kapsamında Valiliği de ziyaret eden Bakan Yumaklı, daha sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen ana arı üretim kovanı dağıtım törenine katıldı.

Bakan Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, arıcılıkta kalitenin artması için desteklere devam ettiklerini belirtti.

Türkiye’nin dünya arıcılığında hak ettiği yere gelmesi ve Türk balının tercih edilen bal olması için çalıştıklarını ifade eden Yumaklı, şunları kaydetti:

“Çok daha kaliteli üretim yapacağız, verimli üretim yapacağız. Kovan sayısında ikinciyiz, bal üretiminde üçüncüyüz. Hayır birinci olacağız. Çinlilerin çok ciddi bir mücadelesi var. Onlardan daha iyi olacağız. Bir numaraya oturacağız. Tüm gayretimiz burada meşhur Türk balının daha da tercih edilebilir olması, dünya pazarlarında yer alması için daha öncesinde Türkiye’de üretimi az olan ana arının üretimiyle alakalı bu kovanların dağıtımını yapacağız. Tüm Manisa çapında 2 bin 500 kovan dağıtılıyor. Bütün üretici kardeşlerime bereketli olmasını diliyorum.”

Konuşmasının ardından arıcılara kovanları teslim eden Yumaklı, üreticilerle sohbet etti ve sektör temsilcileriyle toplantıda bir araya geldi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.