Dolar 32,3737
Euro 34,6469
Altın 2.392,47
BİST 10.056,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Lösev

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden 5 Milyar 443 Milyon Dolarlık İhracat

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden 5 Milyar 443 Milyon Dolarlık İhracat
26 Temmuz 2023 8:22 am
181

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk yarısında, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile toplamda 5 milyar 443 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. İİB Koordinatör Başkanı Cem Seven, “Farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın aktif üyesi ile İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk yarısında 5 milyar 443 milyon dolar tutarında ihracat ile başarılı bir performans sergiledi” dedi.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliğine üye farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firma ile 2023 yılının ilk altı ayında 5 milyar 443 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. İstanbul İhracatçıları, 195 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı yüzde 5 oldu.

En fazla ihracat Avrupa Birliği ülkelerine

İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk yarısında, değer bazında en fazla ihracatı 365 milyon dolar ile Irak’a gerçekleştirdi. Irak’a en fazla hayvansal mamuller ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri satıldı. İİB, Irak’ın ardından değer bazında en fazla Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Birleşik Krallık ve Rusya’ya ihracat yaptı. İİB tarafından yapılan ihracatta, ABD’ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kağıt ürünleri; Almanya’ya fındık ve mamulleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; Birleşik Krallık’a mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; Rusya’ya ise hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri ön plana çıktı. Ülke grupları baz alındığında ise İİB’nin en fazla ihracat yaptığı bölge, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.6 oranında artış sonucu 1 milyar 105 milyon dolar ile Avrupa Birliği ülkeleri oldu.

İstanbul İhracatçı Birlikleri, haziran ayında ise, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2.7 oranında artış ile yaklaşık 942 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, haziran ayında en fazla ihracatı Faroe Adaları, Irak ve ABD’ye gerçekleştirdi.

İİB bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2023 yılının ilk altı ayında, 1 milyar 870 milyon dolar; İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 oranında artış ile 1 milyar 782 milyon dolar; Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), 675.2 milyon dolar; İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), 504 milyon dolar; İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.2 oranında artış ile 324 milyon dolar; İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6.8 oranında artış ile 247 milyon dolar; İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9.4 oranında artış ile 125 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

Seven: İİB, yılın ilk yarısında başarılı bir performans sergiledi

İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Cem Seven, “Farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın aktif üyesi ile İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk yarısında 5 milyar 443 milyon dolar tutarında ihracat ile başarılı bir performans sergiledi. İhracat artışı ile kapattığımız haziran ayını, etkinliklerle dolu bir şekilde tamamladık. Birliklerimizin çalışmalarını yürüttüğü Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (URGE) projeleri çalışmalarına devam ediyor. Carton Packaging UR-GE projemiz kapsamında, Londra’da ihracatçı firmalarımız ve alıcı firmalar arasında ikili iş görüşmeleri düzenlendi. Yine Furniture Türkiye UR-GE projemiz doğrultusunda eğitimler gerçekleştirdik. Gemi ve yat sektörünün en büyük pazarlarından Norveç’te gerçekleştirilen dünyanın en büyük denizcilik fuarlarından Norshipping 2023’ün Türkiye milli katılımını düzenledik ve fuarda düzenlediğimiz etkinliklerle sektörümüzü başarı ile temsil ettik. Yine mobilya ve ev içi dekorasyon ürünleri sektörünün önemli fuarlarından biri kabul edilen IMM Möbelmesse 2023’e info stant ile katıldık. Hedef pazarlarımıza yönelik yaptığımız çalışmalar, yurtdışında organize ettiğimiz milli katılımlı fuarlar başta olmak üzere planlamalarımız doğrultusunda hareketle ihracatımızı artırarak, ülke ekonomisine katkımızı sürdüreceğiz” dedi.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.