Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Lösev

Şap Hastalığına Karşı Sonbahar Dönemi Aşılama Kampanyası Başladı

Şap Hastalığına Karşı Sonbahar Dönemi Aşılama Kampanyası Başladı
3 Eylül 2023 12:07 pm
163

Şap hastalığına yönelik sonbahar dönemi aşılama kampanyası 1 Eylül tarihi itibarıyla başlatıldı. Türkiye için önemli hayvan hastalıkları arasında yer alan şap hastalığına karşı yıllar içinde yürütülen çalışmalar ve alınan önlemler sayesinde, hastalığın seyri ve yayılımı kontrol altına alındı.

Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (WOAH) Genel Kurulu’nda alınan kararla Trakya’nın, aşılı arilik statüsü kazandığı Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından şap hastalığı ile mücadele kapsamında uluslararası kuruluşlarla işbirlikleri sürdürülüyor. Bu kapsamda 2023 yılı başında FAO temsilciliği aracılığıyla Irak’tan gelen numunede “SAT-2 serotipi” izole edilerek aşı üretim çalışmalarına başlanıldı ve 37 gün gibi kısa sürede Şap Enstitüsü Müdürlüğünce aşı üretimleri gerçekleştirildi.

Yılda İki Kez Aşılama Yapılıyor

Bu yıl mart ayında yeni şap serotipinin Türkiye’de ilk kez görülmesiyle birlikte tüm önlemler alınarak aşılama çalışmalarına başlanıldı. Bakanlık tarafından 31 Ağustos itibarıyla yaklaşık 30 milyon doz aşı üretimi gerçekleştirilerek yaklaşık 14 milyon büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan aşılaması yapıldı. Ülke genelinde ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde kampanya şeklinde olmak üzere yılda iki kez büyükbaş hayvanların tamamı veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni ve teknikerleri tarafından aşılanıyor. Hastalığın hayvanlar üzerindeki etkisini azaltmak ve yayılımını engellemek amacıyla hayvanların aynı aşı ile birden fazla kez aşılanması gerekiyor.

Sonbahar kampanya döneminde kullanılmak üzere 6 milyon doz aşı sahaya gönderilmiş olup, aşı ulaşmayan ilin kalmadığı belirtildi. Kampanya dönemi boyunca yaklaşık 15 milyon aşının sahaya gönderileceği ve 2 aylık kampanya döneminde ülkedeki tüm büyükbaş hayvanların aşılanması sağlanacak. Bakanlık tarafından hastalığın yayılımının önüne geçmek için sıkı yol kontrolleri uygulanacak ve aşısız hiçbir hayvanın hareketine izin verilmeyecek.

Üreticilerin Tedbirlere Uyması Önem Taşıyor

Mücadeleye katkı sağlamak üzere mihrak yönetimi, mihrak araştırması, karantina, temizlik ve dezenfeksiyon, biyogüvenlik uygulamaları, hastalık hakkında farkındalık oluşturulması, yetiştiricinin bilgilendirmesi ve paydaşlar arası işbirliği geliştirilmesi amacıyla bölge illerinin katılımıyla tam zamanlı saha tatbikatı eğitim ve uygulamaları gerçekleştirildiği belirtildi.

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.