Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C
Lösev

Türk Meyve Sebzesini Çizgi Filmler ve VR Oyunu İle Tanıttık

Türk Meyve Sebzesini Çizgi Filmler ve VR Oyunu İle Tanıttık
19 Ekim 2023 8:32 pm
73

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin eylül ayındaki yaş meyve ve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artışla 244,4 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Başkan Ferhat Gürüz, sektörün koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği’nin bu performansa yüzde 36 oranında destek verdiğini belirtti.

Çeşitlilik arayışında hedef pazarlar; Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya

Yaş meyve sebze sektörünün lideri olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümünde “Kaliteli Türk Malı” algısını daha da güçlendirmek ve pazar çeşitliliğini artırmak için önemli hamleler yaptıklarını dile getiren Başkan Ferhat Gürüz, Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya pazarlarında büyümek istediklerini, bu amaçla eylül ayının ilk haftasında Hong Kong’da düzenlenen Asia Fruit Logistica Fuarı’nda milli katılım organizasyonunu üstlendiklerini söyledi. 42 ülkeden 700 firmanın katıldığı Hong Kong Asia Fruit Logistica Fuarı’nda Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin milli katılım organizasyonuyla 16 Türk firmasının yaş meyve sebze ürünlerini Uzak Doğulu ithalatçıların beğenisine sunduğunu kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, bu bölgede 7,5 milyon dolar düzeyindeki ihracatı 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Başkan Ferhat Gürüz, “Ziyaretçi profili genel olarak meyve sebze üreticileri, ithalat-ihracat firma temsilcileri, süpermarket zinciri yetkilileri, toptan ve perakende satış ve lojistik sektörü temsilcilerden oluşan fuarda 414 metrekarelik Türkiye pavilyonu oluşturarak tanıtımlar yaptık. Katılımcı firmalarımızın tanıtıldığı kataloğu standımızda konuk ettiğimiz ziyaretçilere dağıttık. Yeni iş bağlantıları gerçekleştirmek, yeni tedarikçiler bulmak, yeni ürünleri görmek ve piyasaya ilişkin bilgi toplamak amacıyla fuara gelenler Türkiye pavilyonuna büyük ilgi gösterdi.” dedi.
Asia Fruit Logistica’da Türk meyve ve sebzesinin tanıtımını etkin şekilde yapmak için tasarlanan VR oyunundan da faydalandıklarını kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, “VR etkinliği ile fuara ayrı bir renk kattık. Konuğumuz olan ziyaretçiler, Türkiye’den en çok ihraç edilen mandalina, domates, limon, biber, şeftali, üzüm, elma, portakal, incir, kiraz, nar, kayısı, greyfurt gibi ürünleri dalından toplayarak puan kazanmanın heyecanını yaşadılar.” diye konuştu.

“Moskova’da çizgi filmler ve VR oyunu ile Türk meyve sebzesini tanıttık”

Sektörün ön önemli pazarı olan Rusya’da elde ettikleri kazanımları korumak ve geliştirmek adına 19-22 Eylül tarihlerinde Moskova’da düzenlenen World Food Moscow Fuarı’nda da milli katılım organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getiren Başkan Ferhat Gürüz, 30 ülkeden 1.000’den fazla firmanın ürünlerini sergilediği etkinliğe “Türkiye Markası” ile damga vurduklarını kaydetti. World Food Moscow Fuarı’na 20 bini aşkın ziyaretçinin katıldığını belirten Başkan Ferhat Gürüz, Türkiye pavilyonunun göz doldurduğunu, videowall’de hazırlanan çeşitli yaş meyve ve sebze videosu ile iki ayrı çizgi film çalışmasını yansıtarak Türk meyve ve sebzesini tanıttıklarını dile getirdi. Başkan Ferhat Gürüz, Hong Kong’da olduğu gibi Moskova’da da VR oyun etkinliği sayesinde ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı başardıklarını aktardı.

“İhracatın yıldızlarını ve depremde tek yürek olan üyelerimizi ödüllendirdik”

Başkan Ferhat Gürüz, yaş meyve ve sebze ihracatının lokomotifi olan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Eylül ayında düzenlediği törende, 2022 yılında Birlik üzerinden en fazla ihracat yapan 30 üyesini ödüllendirdiğini, ayrıca Depremde Tek Yürek Kampanyası’na konteyner bağışı yapan 66 firma temsilcisine teşekkür plaketlerini takdim ettiklerini anımsattı. Türkiye’nin 2022 yılındaki 2,95 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatına 1,37 milyar dolar değer ile yüzde 46 oranında destek verdiklerini kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, “Atalarımızın ‘Marifet iltifata tabidir. İltifatsız emek zayidir’ sözünden hareketle başarının kendisi kadar o başarının arkasındaki isimlerin emeklerinin de takdir edilmesi, öne çıkartılması gerektiğine inanıyoruz. Hakkı verilen her başarının, hayatta daha büyük başarıların, iş dünyasında daha büyük yatırımların önünü açtığına ve çok daha fazla ihracat geliri olarak ülkemize döneceğine eminiz.” dedi.

Narenciye sezonu limon ihracatıyla başladı

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatında en önemli ürün grubu olan narenciyede ihracat sezonunun eylül ayı itibarıyla başladığını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, “Narenciye ihracatımız 15 Eylül’de Mayer çeşidi limon ile başladı. Yeni sezonu yüksek rekolte ile açtık. Dolayısıyla üreticilerimizin alın teri ve emeğini en iyi şekilde değere dönüştürebilmemiz için yeni pazar arayışı çok daha fazla önemli hale geldi. Turfanda narenciye ihracatında eylül ayında 28,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Başarılı bir sezon geçirmek için sektörümüzün tüm paydaşlarıyla istişare kültürünü güçlendirerek ülkemize en yüksek oranlarda döviz kazandırmanın gayretini gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İhracat hacminde en güçlü artışları Hindistan, Irak ve Polonya’da sağladık”

Türkiye’nin eylül ayındaki yaş meyve ve sebze ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, şunları söyledi: “Eylül ayında 282 bin 266 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren sektörümüz en çok incir, limon ve üzüm ihraç etti. İncirde 42,4 milyon dolar, limonda 36,8 milyon dolar, üzümde 34 milyon dolar değer elde ettik. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları sağladığımız ürünler ise limon, soğan ve portakal oldu. Yılın 9’uncu ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeleri incelediğimizde, ilk üç sırayı Rusya, Irak ve Almanya oluşturdu. Rusya’ya 42,1 milyon dolar, Irak’a 34,7 milyon dolar, Almanya’ya 32 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Eylül ayında ihracat hacminde en yüksek artışları Hindistan, Irak ve Polonya pazarlarında elde ettik. Hindistan’da yüzde 379 artışla 6 milyon dolar, Irak’ta yüzde 353 artışla 34,7 milyon dolar ve Polonya’da yüzde 181 artışla 5,64 milyon dolar değere ulaştık.”

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.