Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 20°C
Lösev

Üreticilere Sirke Sineği Tuzağı Dağıtıldı

Üreticilere Sirke Sineği Tuzağı Dağıtıldı
16 Haziran 2023 4:55 am
139

Kanadı noktalı sirke sineği ile ilaçsız mücadele yöntemlerinden yararlanmak, kimyasal mücadeleyi azaltarak biyolojik mücadeleye geçmeyi sağlamak, üreticilere bu yöntemlerin öğretilerek yaygınlaştırılmasına katkı sunmak amacıyla Kestel’de üreticilere sirke sineği tuzağı dağıtıldı.

Tuzak Dağıtımında konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, çiftçilerin kalıntı olmadan hem çok kaliteli üretmelerini hem de üretim girdilerinin düşmesini istediklerini söyledi.  İl Müdürü Hamit Aygül, ”Birkaç senedir önem vererek uygulamakta olduğumuz kanadı noktalı sirke sineği ya da diğer sineklere biyolojik müdahale yapmamız bu yıl da başlamış durumda. Bu maksatla hem Bakanlığımız kaynaklarıyla hem de Uludağ Meyve Sebze İhracatçılar Birliğimizle birlikte tuzakları temin ederek sizlere dağıtmaktayız.” dedi.

Bursa’nın toplam meyve üretimi ile ülkenin önemli merkezlerden biri olduğunu vurgulayan İl Müdürü Aygül,  tarımsal üretimin sürdürülebilir olarak yapılabilmesi için elde edilen gelirin de makul seviyede olması gerektiğini belirtti. Üretimde girdi maliyetlerinin azaltılmasının yanı sıra verimliliğin de önemli bir unsur olduğunu ifade eden İl Müdürü şöyle konuştu:

”Meyve üretiminde verimi olumsuz yönde etkileyen birçok zararlı mevcuttur. Bu zararlılardan meyve sinekleri içinde en önemli türlerden biri Kanadı Noktalı Sirke Sineği (Drosophila suzukii) dir. Bu sineğin etkisizleştirilmesi, meyvelerde tahribat yapmaması ve çoğalmaması için bu tuzaklar çok önemlidir. Kanadı noktalı sirke sineği,  son yıllarda Avrupa’da birçok ülkede tespit edilmiş olup Avrupa Birliği, EPPO A2 karantina listesinde yer almaktadır. Önemli bir karantina zararlısı olan Drosophila suzukii diğer türlerinden farklı olarak ağaç üzerinde bulunan olgunlaşmış sağlıklı meyvelerde beslenmektedir. Çilek, ahududu, böğürtlen,  yaban mersini, kiraz, şeftali, nektarin, armut, trabzon hurması, kivi, incir gibi bitkiler konukçuları arasında yer almaktadır. İlimizde 2018 yılında özellikle kiraz, ahududu, böğürtlen, çilek alanlarında etkisini arttıran zararlı yaklaşık yüzde 40-50 arasında verim kaybına neden olmuştur.”

‘Kimyasal mücadeleyi azaltarak biyolojik mücadeleye geçmeyi sağlamak üzere farklı köylerimizde bu faaliyetleri yapıyoruz.”

İl müdürü konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Kimyasal mücadeleyi azaltarak biyolojik mücadeleye geçmeyi sağlamak üzere farklı köylerimizde bu faaliyetleri yapıyoruz. Kanadı noktalı sirke sineği ile ilaçsız mücadele yöntemlerinden yararlanmak ve üreticilerimize bu yöntemlerin öğretilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla 2020 yılından itibaren çeşitli projeler yapmaktayız. Geçen sene yaptığımız ve bu senede devam eden “Kanadı Noktalı Sirke Sineği ile Biyoteknik Mücadele Projesi” var. Ayrıca 2023 yılında uygulamaya başladığımız “İhracat Ürünlerimiz Biyoteknik Mücadele ile Güç Kazanıyor” projesi ise devam ediyor. Bu projeler kapsamında 17 ilçemizde kiraz, ahududu, böğürtlen ve yabanmersini üreticilerimize dağıtılmak üzere toplam 3 bin adet sirke sineği tuzağı yaptırıldı. Tuzaklarda kullanılmak üzere elma sirkesi alındı, zararlı ile ilgili broşürler bastırılarak zararlı ile mücadele konusunda bilgilendirmeler gerçekleştirildi. Böylece bir farkındalık oluşturarak sirke sineği ile mücadelenin önemini anlayarak bu işi birlikte yapacağız.”

Proje kapsamında yapılacak toplantılarda tuzak dağıtımlarına başlandığını söyleyen Hamit Aygül, projeler ile Biyoteknik Mücadele yöntemi yaygınlaştırılarak doğal dengenin korunmasının sağlanacağını ayrıca üreticilerin mücadele masraflarının azalarak, üretim giderlerinde tasarruf sağlanacağını belirtti. Tüketiciler için ilaç kalıntısı olmayan ürün elde edilmiş olacağının altını çizen İl Müdürü, ”Projelerimizi ileriki yıllarda daha fazla üreticimize ulaştırmayı ve yaygınlaştırmayı amaçlamaktayız.    Bu vesile ile yaptığımız bu çalışmanın üreticilerimiz başta olmak üzere, İlimize ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, sizleri saygı ile selamlıyorum.” dedi.

Etkinliğe Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Kestel​ İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayrettin İnal, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan  Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Esra Uzun, Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç ve Uludağ ihracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Cafer Aşkar katıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.