Dolar 32,5217
Euro 34,7908
Altın 2.440,14
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C
Lösev

Yerli ve Milli Çeşitler Hayvancılığa Katkı Sağlıyor

Yerli ve Milli Çeşitler Hayvancılığa Katkı Sağlıyor
15 Ekim 2023 10:23 am
65

Mısır Silajı ile Soya Silajının Birlikte Silolanmasıyla Elde Edilen Yüksek Protein İçerikli Kaliteli Kaba Yemin Kullanımının Yaygınlaştırılmasını amaçlayan “Protein ile Enerji Bir Arada Soya ve Mısır Silajı Projesi” Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Proje ile üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığı hibesiyle verilen Silajlık Soya Yerli Çeşit Yeşilsoy ve Silajlık Mısır FAO 500-550 çeşitlerinin ekimi 2023 yılı başında Aliağa ilçesinde yapılmıştı. Projenin hasat ve tarla günü de yine Aliağa’da Proje faydalanıcılarından üretici Barış Taş’ın tarlasında gerçekleşti. Tarla gününe İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Proje hakkında konuşan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin verimi yüksek Silajlık Soya Yem Bitkisinin tanıtılması amacıyla yola çıkılan proje ile yüksek protein oranına sahip kaba yem elde edildiğini ve Hayvancılığın en önemli girdilerinden kaba yem ihtiyacını karşılamada üreticilerin kendi yemini üretmelerinin önemine değindi. Şahin “Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Bünyesinde Yürütülen Yenilik Yayım Projesi kapsamında İlçe Müdürlüğümüzce hazırlanan ve Bakanlığımızca onaylanan Protein İle Enerji Bir Arada Soya ve Mısır Silajı Projesi 2023 yılında uygulamaya konulmuştur. Silajlık soya bitkisi için kullanılan tohumlar Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli çeşidimiz Yeşilsoy’dur. Bugün Aliağa Yukarı Şakran mahallemizde üretim yapan Barış Taş’ın tarlasındayız. Çiftçimize 50 kg Yeşilsoy çeşidi Silajlık Soya verilmiş ve 5 Dekar alanda ekimi yapılmıştır. Üreticimiz çeşidin veriminden ve alınan sonuçtan gayet memnun, bu başarılı sonucu diğer yetiştiricilerimize de aktararak çeşidin yaygınlaştırılmasını ve kaba yem ihtiyacı noktasında yetiştiricilerimizin maliyetini azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.