Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Lösev

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden 6 Milyar 353 Milyon Dolarlık İhracat

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden 6 Milyar 353 Milyon Dolarlık İhracat
21 Ağustos 2023 7:31 pm
120

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk yedi ayında (ocak-temmuz), geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, ihracatını yüzde 2.5 oranında artırarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile toplamda 6 milyar 353 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.  İİB Koordinatör Başkanı Cem Seven, “İİB, iyi bir ihracat performansı sergiledi. En çok ihracat yaptığımız ana pazarlarımızda ihracat artışları gerçekleştirdik.” dedi.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliğine üye, farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firma ile 2023 yılının ilk yedi ayında, 6 milyar 353 milyon dolar tutarında ihracat yaparak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2.5 oranında ihracat artışı sağladı. İstanbul İhracatçıları, bir önceki yılın ayını dönemine kıyasla, yılın ilk yedi ayında, 196 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı yüzde 5.1 oldu.

Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat arttı

İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk yedi ayında, değer bazında en fazla ihracatı 426 milyon dolar ile Irak’a gerçekleştirdi. Irak’a en fazla kümes hayvanları, hayvansal mamuller ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri satıldı. İİB, Irak’ın ardından değer bazında en fazla Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Birleşik Krallık ve Rusya’ya ihracat yaptı. İİB tarafından yapılan ihracatta ABD’ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kağıt, orman ürünleri; Almanya’ya fındık ve mamulleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar; Birleşik Krallık’a mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar; Rusya’ya ise hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri ön plana çıktı. Ülke grupları baz alındığında ise İİB’nin en fazla ihracat yaptığı bölge, 1 milyar 313 milyon dolar ile Avrupa Birliği ülkeleri oldu. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat, yılın ilk yedi ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11.5 oranında arttı.

İstanbul İhracatçı Birlikleri, temmuz ayında ise, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 27.7 oranında artış ile 911.5 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, temmuzda en fazla ihracatı Norveç, Irak, Yunanistan, Birleşik Devletler ile Almanya’ya gerçekleştirdi.

İİB bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yılın ilk yedi ayında, 2 milyar 149 milyon dolar; İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13.7 oranında artış ile 2 milyar 38 milyon dolar; Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), yüzde 21.5 oranında artış ile 877.8 milyon dolar; İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), 586 milyon dolar; İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), yüzde 7.2 oranında artış ile 361.5 milyon dolar; İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yüzde 8.2 oranında artış ile 286 milyon dolar; İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), yüzde 18 oranında artış ile 146 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

Seven: İİB, iyi bir ihracat performansı sergiledi

İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Cem Seven, “İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 2.5 oranında artış ile daha fazla ihracat yaptı. Temmuz ayına baktığımızda ise; bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 27.7 oranında artış ile 911 milyon doların üzerinde ihracat yaptık. İİB, iyi bir ihracat performansı sergiledi. En çok ihracat yaptığımız ana pazarlarımızda ihracat artışları gerçekleştirdik. Yılın ilk yedi ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, en fazla ihracat yaptığımız ülkelerden Amerika Birleşik Devletleri’ne yüzde 2.1, Almanya’ya yüzde 18.9,  Birleşik Krallık’a yüzde 16.7, Rusya’ya ise yüzde 40.4 oranında ihracat artışı yaptık. Yılın ilk üç çeyreğini de ihracat artışı ile kapatmayı öngörüyoruz” dedi.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.